Babos pogácsa

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

pogácsa, pogácsák, pogácsa receptA babos pogácsa receptjéhez a babot előző este beáztatjuk, majd ledaráljuk. Egy újabb népszerű pogácsa recept, ahogy mi készítjük. A sós sütemény állítólag Sopronból származik, ahol a szőlő művelő poncihterek babot ültettek a szőlőtőkék közé és a borozgatásokhoz szívesen fogyasztottak babos pogácsát.

Mi négyszer hajtogatjuk a babos pogácsa tésztáját, így lesz a legfinomabb. Mi az a tészta hajtogatás? Természetesen az is kiderül a receptből, de azt tudni kell, hogy ha ezt a fázist elhagyod, akkor sűrű, tömény lesz a pogácsád és nem az a finom lágy sós süti, amilyennek korábban kóstoltad, vagy esetleg elképzelted.

Lássuk, hogy készül a soproni nassolnivaló:

Babos pogácsa recept

Hozzávalók

  • 40 dkg sertészsír,
  • 20 dkg barna szárazbab,
  • 1 kg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg élesztő,
  • cukor, őrölt bors, só.

Babos pogácsa elkészítése

  1. Az előző este beáztatott babot sós vízben megfőzzük, húsdarálón átdaráljuk.
  2. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a babot.

    Babos pogácsa: felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

    Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

  3. Sóval, borssal ízesítjük, jól összegyúrjuk, majd a tésztát kb.: 10 – 15 percig pihentetjük.
  4. Négyszer hajtogatjuk úgy, hogy a kb.: 1 cm vastagságúra nyújtott tésztát jobbról behajtjuk a 2/3-ig, majd balról ráhajtjuk a maradék 1/3-ot, így három réteget kapunk. Hajtogatásonként 20 perc szünetet iktassunk be!
  5. A hajtogatások után újra kinyújtjuk, a tetejét pogácsamintára bevagdaljuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapírral borított alacsony falú tepsire rakjuk úgy, hogy a pogácsák egymáshoz ne legyenek túl közel!
  7. A tetejét felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben 200 C fokon, hőlégkeveréses állásban kb: 20 perc alatt pirosra sütjük.

Tudod mivel díszítheted a babos pogácsát? A sütés előtt félig belenyomsz a tetejébe egy főtt babszemet!

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Babos pogácsa recept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Sós sütemények, sós sütik Címke: , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =