Sajtos-tejfölös tallér

Sajtos tallérHa van két-három szabad óránk, akkor készítsük el a sajtos-tejfölös tallért, ami viszonylag sok munkával jár, de megéri a fáradtságot! Mi egy múlt századi öntött vas sütőt használtunk az elkészítéséhez, amit a gáztűzhelyen melegítettünk, de akár gofrisütőben is elkészíthető.

Lássuk a receptet!

Sajtos tallér

Kis golyócskákat sodrunk...

Hozzávalók

 • 1 kg liszt,
 • 30 dkg reszelt sajt
 • 25 dkg margarin,
 • 1 sütőpor ,
 • 4 dl tejföl ,
 • 2 db tojás,
 • 1 evőkanál só.

Sajtos tallér sütése

 1. Az alapanyagokat összedolgozzuk.Ízlés szerint diónyi (mogyorónyi) golyócskákat formálunk a tésztából.
 2. Elhelyezzük a felforrósított tallérsütőben úgy, hogy a kilapított golyók ne érjenek össze.
 3. Mindkét oldalát egy-két perc alatt barnára sütjük.

Hol tudjuk elhibázni?

Ne érjen össze a sajtos süti a sütőben!
Egyenletesen dolgozzuk el az alapanyagokat, majd megfelelő méretű golyócskákat gyúrjunk belőle.
Ha nem várjuk meg hogy felforrósodjon a tallérsütő, akkor rá fog ragadni a tészta.
Ha elég forró a sütő, nem kell külön olajjal/zsírral bekenni!

Paradicsomos, sajtos rizs

Paradicsomos, sajtos rizs

Hozzávalók

 • 25 dkg rizs,
 • 40 dkg paradicsom,
 • 8 dkg füstölt szalonna,
 • 10 dkg reszelt sajt,
 • 1 fej vöröshagyma,
 • 1 csokor petrezselyem,
 • 1 evőkanál olaj,
 • őrölt bors,
 • só.

A tepsis rizs elkészítése

 1. Párolt rizst készítünk a szokásos módon.
 2. A kockára vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, és üvegesre pirítjuk benne a felaprított hagymát.
 3. Beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, és a serpenyő rázogatásával 2-3 percig pirítjuk.
 4. Hozzáadjuk a reszelt sajt felét, és belekeverjük a párolt rizst.
 5. A maradék sajttal meghintjük, és forró sütőben rápirítjuk a sajtot.

Sajtos zeller

zeller - Egy finom sajtos rakott zeller?

Sajtos zeller

Hozzávalók

 • 60 dkg zeller
 • 15 dkg főtt füstölt tarja,
 • 1 fej vöröshagyma,
 • 10 dkg reszelt sajt,
 • 3 dkg vaj,
 • 2 dkg cukor,
 • 2 dl tejföl,
 • 2-3 evőkanál olaj,
 • 1 evőkanál ecet,
 • pirospaprika,
 • só.

A rakott zeller elkészítése

 1. A megtisztított zellert felszeleteljük, és cukros, ecetes, sós vízben puhára főzzük.
 2. Közben a finomra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pirítjuk, rátesszük a kétujjnyi darabokra vágott tarját, és kissé átpirítjuk.
 3. A tejfölt a reszelt sajttal összekeverjük.
 4. Kivajazott kisebb tepsibe rétegezve lerakjuk a zellerszeleteket és a tarját úgy, hogy alulra és felülre zeller kerüljön.
 5. Leöntjük a sajtos tejföllel, a tetejét meghintjük pirospaprikával, és sütőben
  megsütjük.

Karácsonyi néphagyományok, amelyek közül sok már feledésbe merült

Karácsonyi néphagyományok, amelyek közül sok már feledésbe merültNagyon sok néphagyomány létezik, amely Jézus születéséhez kapcsolódik, de vannak olyanok is, amelyeket sokan nem ismernek. Ma már nem minden néphagyomány él Magyarországon, hiszen az idők során sokat ezek közül elhagytunk, elfelejtettünk. A néphagyományok közül sok  köthető Jézus születéséhez. Most ezek közül elevenítünk fel párat.

Népszokások – középpontban Jézus születése

A liturgikus kötöttségek fellazítása a ferences mozgalom idejére tehető, amikor olyan ünnepi hagyományvilágot teremtettek, amely gazdag és színes változatokat hozott az ünnepek idejére. A karácsonyi készülődés középpontjában mindig a vendégek álltak és állnak is mind a mai napig. A kisded várása minden család számára a karácsonyi ünnepek beteljesedését jelenti. 1223 óta léteznek a Betlehemi játékok és a Betlehem állítás. Szent Ferenc volt az, aki a legelső Betlehemet felállította Olaszországban, Greccióban. Ebben a városban azóta is szinte minden nap karácsony van. 1223-ban Boldogságos Ferenc volt az, aki földbirtokos barátját kérte fel arra, hogy készítsen Betlehemet, azaz rendezzen be egy barlangot szalmával, szamárral, ökrökkel, jászollal és alkalmi színészek játsszák el a pásztorokat. Messzi földekről érkeztek a zarándokok, hogy megtekintsék a Betlehemet. Az elbeszélések szerint, az egyik zarándok a tömegben felismerte isten gyermekét is. Szent Ferenc nevéhez köthetők a születéstörténetek is. A Betlehem állítás és a születés történet az ünnepek ünnepét jelentette mindenki számára. A történelmi eseményt minden évben születéstörténetek eljátszásával tették még emlékezetesebbé, amelyek élő emberek játszottak el. A ferences krónikában a legelső Betlehem felállításáról is szó esik. Greccio így vált zarándokhellyé és bármikor is látogatunk el oda az év során, ott mindig karácsony lesz. A városban folyamatosan tartanak karácsonyi szentmiséket.

Nagyon fontos volt az emberi kapcsolatok ápolása

Nagyon komoly előkészületeket tettek meg minden évben karácsonykor, hiszen az ünnepekre nagyon nagy gonddal készülődtek. Nem csak az istállók és a ház körül tettek rendet, hanem az emberi kapcsolatok ápolására is nagy hangsúlyt fektettek. A karácsony ez idő szerint az új és a régmúlt, azaz a kezdet és a vég találkozása. Ilyenkor mindenki megadta a tartozását, teljesítette az ígéreteket, lezárta a problémás ügyeket.

Házról házra jártak és köszöntőket mondtak egymásnak az emberek. Az egész faluközösség ünnepi lázban égett. Ajándékokat adtak egymásnak, közös játékokat szerveztek és elmentek együtt a misére.

17. századi néphagyományok

Még ma is sok helyen Betlehemeznek. A betlehemes játék tulajdonképpen Jézus születését mutatja be. Mára már számos népi változata ismert. A legrégebbi betlehemes játékok még a 17. századból maradtak ránk. Maga a betlehemes játék több részből, jelenetből áll össze. A bűnbeesést mutatja be a paradicsomjáték, Szűz Mária és Szent József szállás keresése a következő jelenet, amikor elmennek az újszülött Jézushoz az a pásztorjáték. A szentcsalád-járás még ma is sok helyen divat. Összesen 9 család áll össze a Szent család tiszteletére és december 15-től egészen karácsony estig a Szent Családnak szállást adjanak. Természetesen a Szent Családot ábrázoló képnek adnak szállást.

Téli ünnepkör – a regölés

A téli ünnepkörök közül a regölést érdemes megemlítenünk. A regölés hatalmas zajjal járt, ezekben a napokban nem volt senkinek egy nyugodt perce sem, hiszen hatalmas zajjal járták körbe a házakat miközben énekeltek és láncos bottal verték az ütemeket. Igen gazdag szöveg anyaggal a pogány keresztény korszakváltás is érezhető az előadásokon.

Az ünnepi lakoma a karácsony egyik nagyon fontos eleme mind a mai napig. December 24-én éjfélig mindenhol szigorú böjtöt tartottak, ez volt a karácsony böjtje, amit 1966-ben VI. Pál pápa szüntetett meg. Régen az idősebb emberek olyannyira betartották a böjtöt, hogy egész nap só és kenyér valamint víz volt csak fogyasztható. Karácsony este, az ünnepi asztalon növényi eredetű táplálék volt megtalálható, ezen kívül semmi, még hal sem.

Az oltárt jelképezi a karácsonyi ünnepi asztal

A hívőknek mindig az oltárt jelképezi az ünnepi asztal. Isten, amikor megszületett a fia, tulajdonképpen asztalt készített az emberek számára. A felállított asztalt mindig a tisztaszobába került. Az asztal jelképezte a családot, az összetartást. Minden karácsonykor a plébános maga járta körbe a házakat és mondott áldást.

A karácsonyi abroszra az áldás előtt szénát, szalmát, magvakat és diót is szórtak. Az asztal alá pedig különböző szerszámokat helyeztek. Az éjféli mise után már az öregek is beszüntették a böjtöt és feltették az asztalra az ünnepi ételeket. Leginkább disznótoros volt vacsorára, ez lehetett kolbász vagy akár kocsonya is. Angyali kolbásznak és angyali kocsonyának hívták.

Húsleves és galuska valamint töltött káposzta is sokszor került ilyenkor az ünnepi asztalra. Palóc népszokás szerint a nagy lakoma előtt mindig fokhagymát fogyasztottak az erő szimbólumaként, almát az összetartozásért és diót az egészségük miatt. A palócoknál szokás, hogy egész kenyér került az ünnepek idején az asztalra és azt csak a családfő vághatta fel miután az egész család már elfoglalta helyét az asztalnál.

A tej és a méz a Boldogasszony könnyeiből való

Nagyon régi hagyomány, hogy tej és méz is kerül az ünnepi asztalra, amely az ember és Jézus egységét jelzi. Jézus és Mária jelkép a mézelő méh, amely sokak szerint a Boldogasszony szívéből valamint könnyeiből vannak. Természetesen a méznek régen gyógyító hatását is ismerték, hiszen mint orvosságot használták. A dió is ősi Krisztus jelkép, hiszen a dióbél a héjban ugyanúgy rejtőzködött, mint a kis Jézus anyja méhében. Maga az alma a kisdedet szimbolizálja, míg a mák a gazdagságot és a bőséget.

Karácsonyi sütemények

Számtalan olyan népszokás van, amelyet már nemigen tartunk, ilyen a böjt is, hiszen sokan már az éjféli mise előtt körbe ülik az ünnepi asztalt és jóllakottan érkeznek meg a templomba a misére. A dió és a mák legtöbbször a bejglik töltelékeként jelenik meg az ünnepi asztalokon, míg az alma egy finom rétesben vagy szintén a bejgliben. A regölés ma már leginkább a falvakban jellemző, a nagyobb városokban karácsonykor ez nem divat. Ott a Halloween sokkal nagyobb mulatságnak számít. A disznótoros ételek természetesen nagyon sok otthonban az ünnepi asztalon fellelhetők, de sokszor a rántott hal vagy a pulykasült az, amit legtöbben elkészítenek. Az utóbbi években az éjféli misére járók száma is csökkent, hiszen a mai rohanó világban inkább mindenki a családjával tölti azt a pár órát is. A családok sokszor összegyűlnek. Dédnagymamák, nagymamák, szülők, gyerekek mind egy helyen ünneplik a karácsonyt, ami természetesen az összetartozást jelképezi.

–PZ–

Belsőség pörkölt

Fejhús, vese, máj és szív a vegyes sertéspörköltünk alapja. Természetesen disznótor idején jutunk hozzá legegyszerűbben ezekhez az alapanyagokhoz, de manapság nem lehetetlen máskor is beszerezni.

Belsőség pörkölt

Hozzávalók

 • 30 dkg fejhús,
 • 20 dkg vese,
 • 20 dkg máj,
 • 20 dkg szív,
 • 4 evőkanál olaj,
 • 1 nagy vöröshagyma,
 • 2 gerezd fokhagyma,
 • pirospaprika,
 • só.

Belsőség pörkölt elkészítése

 1. A fejhúst, a vesét, a májat és a szívet kockákra vágjuk.
 2. Előtte a vesét lapjával kettévágjuk, a belsejében lévő fehér részeket eltávolítjuk, és leforrázzuk.
 3. Az olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a fejhúst és a sertésszívet.
 4. Kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva félig puhára pároljuk.
 5. Hozzáadjuk a májat és a vesét, majd együtt készre pároljuk.
 6. Galuskával vagy tört burgonyával tálaljuk.

Köményes, bőrös, párolt sertéscomb

Összekötözve sütjük meg a köményes, bőrös, párolt sertéscombot, majd amikor elkészült, kiszabadítjuk és felszeleteljük.

Köményes, bőrös, párolt sertéscomb

Hozzávalók

 • 80 dkg bőrös sertéscomb,
 • 3 dl olaj,
 • 1 fej vöröshagyma,
 • 10-10 dkg sárga- és fehérrépa,
 • 2 gerezd fokhagyma,
 • köménymag,
 • 2 evőkanál paradicsompüré,
 • só.

Köményes bőrös, párolt sertéscomb elkészítése

 1. A bőrös húst megsózzuk, összegöngyöljük, zsineggel átkötjük, majd külső felületét ismét megsózzuk.
 2. Lábosba kevés olajat öntünk, rátesszük a karikára vágott hagymát, vegyes zöldséget és a fokhagymát.
 3. Erre fektetjük a húst, megszórjuk köménymaggal, kevés vizet öntünk alá, és nem túl forró sütőben sütjük.
 4. Amikor a hús kissé megpirult, hozzátesszük a paradicsompürét, és fedővel letakarva, gyakran locsolgatva készre sütjük.
 5. A zsineget a húsról eltávolítjuk, felszeleteljük, és rászűrjük a pecsenyeszaftot.
 6. Tört burgonyát és párolt káposztát adunk mellé.

Miként tároljuk a hűtőben az ételeket?

Az élelmiszereknek meg van a helyük a hűtőszekrényekben, csak a szabályokat kevesen ismerik. Az egészségünk érdekében érdemes a következő tárolási tanácsokat betartani. Mindig érdemes azzal tisztában lenni, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolni a különböző ételeket.

Legyen rend a hűtőben!

A legalsó polcra kerüljenek a húsok, a halak és a belsőségek, amelyeket 1-2 napon keresztül szeretnénk tárolni, hiszen itt 0-5 fok körüli a hőmérséklet. A középső polcoknál már csak 4-5 fok a hőmérséklet, ide kerülhetnek a felvágottak, a tejtermékek. A felső polcon van a helye a kész és főtt ételeknek valamint a süteményeknek, hiszen itt 8 fok körüli a hőmérséklet. Az alsó fiókokban a zöldségeket és a gyümölcsöket érdemes tárolni, hiszen itt 2 és 8 fok közötti a hőmérséklet. A doboz aljára és a tetejére is érdemes papírt törlőkendőt helyezni, hiszen az fel fogja szívni a felesleges nedvességet, ezáltal nem tud elrohadni vagy bepenészedni a zöldség és a gyümölcs. Tojás a hűtőszekrény ajtaján - élelmiszerek a hűtőben

Figyeljünk oda, hogy ha átnedvesedik a papír, akkor cseréljük ki vagy egyszerűen vegyük ki. A hűtő ajtajába kerülhet még a tojás, amely körülbelül 30 napig tárolható így. Ide jöhetnek a különféle italok, az élesztő és a tubusos élelmiszerek, szószok stb. A hűtőszekrény ajtajában általában 10 fok körüli a hőmérséklet, amely ideális a gyógyszereknek is.

Mi kerül a fagyasztó részbe?

A fagyasztóba kerüljenek be a mirelit ételek, amelyek vagy lefagyasztott készételek, vagy mirelit termékek. Ide tehetjük még a lefagyasztott kenyeret, a péksüteményeket. Nyaranta sok családnál ide kerül be a fagylalt. Természetesen a húst és a halat is itt helyezzük el illetve a belsőségeket is, ha esetleg többet vásároltunk. Akik nyaranta zöldséget és gyümölcsöt is szeretnének eltenni, azoknak javasolt, hogy egy külön fagyasztóba tegyék mindezt, hiszen nincsen elég hely a hűtőszekrényekben.Ugye mindenki emlékszik, hogyan kerülhető el, hogy megbetegedjünk a mirelittől?

Az élelmiszerek behelyezésénél figyeljünk oda, hogy azok ne érjenek hozzá a hűtőszekrény falához és soha ne tegyünk be még meleg ételt. Ha meleg étel kerül a hűtőbe, akkor párásodik és nő az energiafogyasztása is. Minden készételt csak lefedve tegyünk be, hiszen a szagok átterjedhetnek más élelmiszerekre is. Érdemes minden héten átnézni a hűtő tartalmát, és amiről szaglás után úgy gondoljuk, hogy megromlott, azt azonnal dobjuk is ki. Főleg a joghurtoknál és a tejtermékeknél, gyerek pudingoknál figyeljük meg a lejárati dátumokat és mindig úgy helyezzük el a hűtőben, hogy elől legyenek azok, amelyeknek hamarabb lejár a szavatossága. Kívülről haladjunk befelé fogyasztásnál és vegyük figyelembe a maradék ételek tárolásának szabályait is! Jegesedés esetén minden esetben takarítsuk ki a hűtőt és olvasszuk is le.

Érdemes Szilveszter után egy nagytakarítást csinálni, amikor már minden megmaradt ételt elfogyasztottunk…