Zserbó szelet

Zserbó szelet: Érdemes egy napig pihentetni ha elkészült, mert másnap sokkal finomabb

Érdemes egy napig pihentetni ha elkészült, mert másnap sokkal finomabb

Zserbó szelet egyik hagyományosnak mondható receptje következik, az eredeti zserbó receptet osztjuk meg olvasóinkkal. Az ízesítése és a tésztája miatt mondhatjuk hagyományosnak ezt a típusú zserbót, melyben a dió, a sárgabarack lekvár és a csokoládé íze dominál.

Amikor a nagyi karácsonykor zserbót sütött, mindig óva intett attól, hogy sokat egyek belőle: azt mondta, hogy ha többet eszem a kelleténél, akkor a lekvártól és a diótól púpos lesz a nyelvem. Ennek ellenére a zserbó sohasem hiányzott a karácsonyi sütemények közül.

A recept alatt adunk két ötletet ahhoz, hogy a te zserbó szeleted legyen a leges legfinomabb.

Zserbó recept hozzávalói

Tészta

  • 35 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg cukor,
  • 20 dkg margarin,
  • 1 dl tej,
  • 2 dkg élesztő,
  • csipetnyi sütőpor,

Töltelék és teteje

  • darált dió,
  • porcukor,
  • sárgabarack lekvár,
  • a tetejére étcsoki és
  • 1 teáskanál olaj.

Zserbó készítése

  1. Az élesztőt kevés langyos tejben, 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.

    Zserbó: felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

    Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sütőport, és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.
  3. A porcukrot és a darált diót összekeverjük.
  4. Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
  5. Az első cipót kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd sárgabaracklekvárral megkenjük, és cukros dióval megszórjuk.
  6. A 2. cipót is kinyújtjuk, ráfektetjük az előzőre, és lekvárral megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
  7. A 3. cipót kinyújtjuk, rátesszük a többire, ez lesz a teteje, kicsit megszurkáljuk villával, és kb.: 30 perc alatt megsütjük.
  8. Hagyjuk a sütőben kihűlni, ezalatt elkészíthetjük a csokimázt a tetejére.
  9. Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a kihűlt süteményre kenjük.
  10. Ha megszáradt a tetején csoki, lehet szeletelni!

Olvastam valahol, hogy elkészülte után érdemes a zserbót egy napig pihentetni, hogy összeérjenek az ízek. Nálunk a zserbó a karácsonyi menü része, de sajnos egy napot sem pihenhet…

Zserbó vagy Gerbeaud?

Sokan a Gerbeaud házban működő Vörösmarty Cukrászda találmányaként gondolnak a zserbó szeletre, a wikipédia cikke szerint nem teljesen egyértelmű, hogy onnan származik ez a finom süti. Mi azonban elfogadjuk tényként hogy a zserbó az Gerbaud!  Korábban azt is megírtuk, hogy milyen egyéb nyalánkságokat köszönhetünk a cukrászdát üzemeltető Gerbeaud Emilnek: …honnan kapta a nevét egy-egy híres étel

Finom zserbó recepthez használható ötletek

Zserbó szelet: jó tippeket adunk, hogy a te zserbód legyen a legfinomabb!

Jó tippeket adunk, hogy a te zserbód legyen a legfinomabb!

A zserbó szelet receptünk alapján nyugodtan nekiláthatsz megsütni a finom sütit, de az elkészítés közben felmerülhet egy-két probléma. Készüljünk fel rájuk együtt!

Ha úgy találod, hogy túl kemény a zserbó szelethez használt lekvár, akkor a tésztát óvatosan meglocsolhatod rummal, ettől biztos szaftosabb lesz a diós lekváros süti.

Az igazán finom zserbó sütiben nincs dióhéj! A süteményhez használt diót alaposan vizsgáld át, még darálás előtt! A pucolás után dió közé keveredett dióhéjtól kicsorbulhat a daráló kése, de a nagyobb baj akkor van, ha valaki a zserbóban benne felejti a dióhéjat, a vendég pedig ráharap…

A tepsibe tett, összeállított zserbó tésztát szurkáljuk meg villával a tetején, hogy a sütés közben összegyűlt gőzök szabadon el tudjanak távozni!

 

 

 

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Zserbó szelet diós lekváros töltelékkel
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Hasonló receptek

  • Almás rétesAlmás rétes Süssünk almás rétest! Ehhez a recepthez kész rétes lapokat használunk, így csak a […]
  • Pudingos almás pitePudingos almás pite A pudingos almás pite recept lényege, hogy két tészta lap közé tesszük a cukorral […]
  • Sárga mázas süteménySárga mázas sütemény Kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani ezt a diós, csokis, sárga mázas […]
  • Lekváros piskótatekercsLekváros piskótatekercs Hagyományos sütemény recept a lekváros piskótatekercs. Csak kevesen vállalkoznak otthoni […]
Posted in Édes sütemények, Receptek képekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy + 13 =