Rakott krumpli kolbásszal

Rakott krumpli kolbásszal

A recept alján eláruljuk mi a tökéletes rakott krumpli titka, ha kolbásszal készül

Ez a rakott krumpli kolbásszal, tojással készül, mondhatni hagyományos módon. Ha finom rakott ételt szeretnél, akkor minőségi füstölt kolbászt, vagy parasztkolbászt használj a rakottas elkészítéséhez, mert itt is igaz, hogy az alapanyagok minősége határozza meg főképp az elkészített étel ízét, állagát. Csípős kolbásszal csak akkor állj neki elkészíteni, ha azt mindenki szereti azok közül, akiknek kínálod majd a kész ételt!

Milyen alternatívája van ennek a receptnek? Megszámlálhatatlan! Készülhet darált hússal, tejszínnel, van sajtos rakott krumpli, sőt vegán rakott krumpli is. Más alapanyagból a rakott káposzta az, ami kiválthatja a hagyományos recept alapján készült rakott burgonyát. Nálunk mindkettő egytálétel nyerő, ezért ezt szoktam őket elkészíteni. Akár ebédre, akár vacsorára kitűnő választás!

Szerintem ez a legfinomabb rakott krumpli recept és még elkészíteni is egyszerű. Ha a tojás és a burgonya megfőtt, csak össze kell állítani egy tűzálló tálban és már mehet is a sütőbe! A szaftot az étel alatt a hozzávalókból kisülő nedvesség és a receptben részletezett tejfölös öntet adja. Hogy könnyedén megcsináld, a recept képekkel és részletes leírással került fel az oldalra. A végén azt is elmondom, milyen könnyedén el tudod rontani ezt az egyszerű receptet.

Rakott krumpli recept

Hozzávalók

  • 1 kg héjában főtt krumpli,
  • 5 db főtt tojás,
  • 40 dkg füstölt kolbász (minőségi!),
  • margarin az edény kikenéséhez és az étel tetejére,
  • 2 dl tejföl,
  • só.

Rakott krumpli elkészítése

  1. A tojást keményre, a krumplit héjában megfőzzük és a kolbászt felszeleteljük.

    Rakott krumpli kolbásszal: sós vízben megfőzzük a krumplit

    Sós vízben megfőzzük a krumplit

  2. A megfőtt tojást és burgonyát ízlés szerint karikákra felszeleteljük.
  3. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, lerakjuk a tálba rétegesen a krumplit, rá a tojást, majd a kolbászt. A margarin helyett vajat vagy olajat is használhatunk az edény belsejének bekenésére.
    Rakott krumpli kolbásszal: Alulra egy réteg krumplit teszünk

    Alulra egy réteg krumplit teszünk

    Rakott krumpli kolbásszal: második réteg a tojás, harmadik a finom füstölt kolbász

    Második réteg a tojás, harmadik a finom füstölt kolbász

  4. Egy kisebb tálban 2 dl tejfölt elkeverünk egy tojással, megsózzuk és az így kapott massza felét a kolbászos rétegre öntjük.

    Rakott krumpli kolbásszal: meglocsoltuk a tejfölös, tojásos masszával

    Meglocsoltuk a tejfölös, tojásos masszával

  5. A tetejére krumpli, arra pedig a tejfölös, tojásos massza és reszelt (csipkedett) margarin kerüljön!

    Rakott krumpli kolbásszal: a tetejére mehet ismét tejfölös massza és egy kis margarin, aztán irány a sütő!

    A tetejére mehet ismét tejfölös massza és egy kis margarin, aztán irány a sütő!

  6. A rakott krumpli sütési ideje 180 C fokon, légkeveréses állásban kb: 45 perc. Akkor van kész, ha a tetején a tejfölös öntet szépen bebarnul, ahogy a fotókon látod.
  7. Tálaláskor tejfölt kínáljunk hozzá.
Rakott krumpli kolbásszal: Készen is van, kb.: 45 perc alatt (180 C fokon, légkeveréses sütőben)

Készen is van, kb.: 45 perc alatt (180 C fokon, légkeveréses sütőben)

A csipkedett margarin estén nem kell valami nagy dologra gondolni. Ez nem más, mint a margarinból kézzel kicsipkedett darabkák, melyektől finomabb lesz a szaftos rakott krumpli íze.

Ez egy kipróbált, egyszerű recept, de még így is akadhatnak vele gondok. Azt gondolná az ember, hogy a rakott krumplit nem lehet elrontani. Dehogynem!

A rakott krumpli kolbásszal receptje is elrontható…

Főzés előtt hámozd meg a krumplit, akkor biztos hogy íztelen lesz a rakott krumpli. Ha túlfőzöd, akkor meg kásás, kellemetlen állagú lesz! Ha nem főzöd meg eléggé, akkor a sütőben már nem fog megpuhulni, tehát tedd vissza főni!

A füstölt kolbász, paraszt kolbász helyett tegyél bele olcsó lecsókolbászt, vagy szafaládét! Ha nem muszáj, akkor ne tegyél ilyet, szerintem a rakott krumpli kolbásszal az igazi!

A tökéletes rakott krumpli titka tehát a finomra főzött, jó minőségű krumpli és a minőségi kolbász.

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Rakott krumpli kolbásszal
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:

Hasonló receptek

  • Tojáslepény gazdagon receptjeTojáslepény gazdagon receptje A kolbászos, szalonnás ételeket nem kalóriacsökkentő célból fogyasztjuk, így ez a tojáslepény sem a karcsúsodni vágyóknak szól. A recept […]
  • Házias rakott burgonyaHázias rakott burgonya A házias rakott burgonya (rakott krumpli) 20 perc alatt megsül, és tele van magyaros ízekkel. A szalonnás, tejfölös, kolbászos rakott étel […]
  • Rakott kelbimbó receptRakott kelbimbó recept A rakott kelbimbó recept három fő összetevőből áll, a kelbimbó mellett sertéspörkölttel és főtt rizzsel készül, így röviden átvesszük […]
  • Paprikás krumpli virslivelPaprikás krumpli virslivel Az olcsó ételek közül a paprikás krumpli recept virslivel az egyik kedvencünk. Nem csak azért mert finom, hanem azért is, mert egyszerűen […]
  • Rakott zöldbab pörkölttel receptjeRakott zöldbab pörkölttel receptje A zöldséges ételek fogyasztása a kánikula idején különösen ajánlott, így a rakott zöldbab is jól fog esni a meleg napokon. Hogy a maradék […]
Recept kategória: Egytálételek, Rakott ételek tepsiben, Receptek képekkel és recept címke: , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − 14 =