Majonéz készítése házilag

A házi majonéz készítés nem túl divatos foglalatosság mostanában, mivel mindenki megtalálta már a kedvenc márkáját és inkább megveszi a boltban, minthogy a majonéz recepttel bíbelődjön odahaza. Pedig megéri a fáradtságot, hiszen igazán finom, saját szánk íze szerinti mártás csak odahaza készülhet.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A majonézt nem csak a tartármártás, vagy más szószok alapanyagaként használhatjuk, jellegzetes íze miatt rendkívül sokoldalúan alkalmazható. Elsősorban saláták ízesítésére használjuk, de kenjük szendvicsekre és szeretjük belemártogatni a sült krumplit, vagy a chipset is.

Rengeteg házi majonéz recept kering az interneten, de az igazság az, hogy a tojássárgája és a növényi olaj az alap, az ízesítés viszont bátran variálható. A mi receptünk nekünk bevált, de félj kísérletezni, hogy megtaláld a kedvenc majonéz receptedet! A kísérletezéshez a recept alatt találsz tippeket, hogy a Te majonézed legyen e legtökéletesebb.

Házi majonéz recept

Hozzávalók

  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl olaj
  • pár csepp citromlé
  • cukor
  • bors

Majonéz készítése

  1. A friss tojások sárgáját egy habverővel (Lehet kézi, gépi, vagy akár egy botmixer is) alaposan keverjük el, majd nagyon lassan, szinte csepegtetve adagoljuk hozzá az olajat.
  2. Addig keverjük, amíg megfelelő nem lesz az állaga.
  3. Ha tökéletes a majonéz sűrűsége, kezdjük ízesíteni: pár csepp citromlevet, mokkás kanálnyi cukrot, csipetnyi sót és borsot adhatunk hozzá.

Így lesz tökéletes a házi majonéz

  • A majonéz elkészítéséhez szoba-hőmérsékletű alapanyagokat használj és a tojás friss legyen!
  • Növényi olaj helyett használhatsz olívaolajat. A finomított és extra szűz keverékével finomabb lesz a majonéz, mint a sima növényi olajjal.
  • Kóstolgasd készítés közben, ha túl édesnek, vagy jellegtelennek tartod az ízét, adj hozzá egy teáskanálnyi mustárt.
  • Akkor tökéletes a majonéz ha friss, ezért mindig csak annyit készíts, amennyi el is fogy. Egyébként sem lehet a házilag készített mártást egy-két napnál tovább tárolni.
  • Ha nem szeretnél nyers tojássárgáját használni, lágy sárgájával is dolgozhatsz. Ehhez 5- 6 percig főzd a tojást, aminek a fehérje már megkeményedik, de a belseje ugyan sűrű, de folyós marad.
  • Ha saláták, vagy főtt, szemezett kukorica ízesítésére használod a majonézt, kevés tejfölt keverj bele! Ettől krémesebb lesz a mártás és jobban kiadja az ízeket.
  • Tálalás előtt tartsd a hűtőszekrényben! Az elkészítéshez célszerű szoba-hőmérsékletű tojást és olajat használni, a tálaláskor azonban az a jó, ha a majonéz hideg.

A folyamatosan bővülő majonézes recepteket az oldalon a linkre kattintva nézheted meg! Ha a majonéz története érdekel, azt a wikipédia majonéz szócikke részletesen leírja.

Fotó: Pexels

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

húsz − 13 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház