Újévi káposzta leves húsgomboccal

Recept:

Hamarosan itt a szilveszter. De mi már a másnapra is gondolunk ezzel a recepttel, méghozzá kétféle módon. Egyrészt ez már újévi leves, másrészt a másnap ellenszereinek közlésével.

A húsokat megdaráljuk az előzőleg beáztatott és kinyomkodott zsemlével együtt. A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, és a zsírjában a hagyma felét üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húshoz, majd vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Apró gombócokat formálunk belőle, majd enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a hagyma másik felét az olajban megpirítjuk, beletesszük a vékony csíkokra vágott zöldségeket és zellert. Sóval, borssal fűszerezzük, és félig puhára pároljuk. Felengedjük egy pohár vízzel, beleöntjük a gombócok főzőlevét, beletesszük a csíkokra vágott káposztát, a kockára vágott burgonyát, a tejfölt, és puhárra főzzük. Végül a levesbe tesszük a gombócokat.

Hozzávalók

  • 10-10 dkg sertés- és marhahús,
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 20-20 dkg burgonya és fejes káposzta,
  • 5-5 dkg zeller, sárga- és fehérrépa,
  • 2 fej hagyma,
  • 1 tojás,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 zsemle,
  • 2 evőkanál olaj,
  • törött bors,
  • pirospaprika,
  • majoránna,
  • só.

Tálalás

Újévi leveses tálban.

Trükk

A káposztás leves meglehetősen jólesik a másnapos gyomornak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 + hat =