Székelygulyás

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Székelygulyás recept

Székelygulyás tálalva: hol a kanál, a tejföl és a friss fehér kenyér?

Savanyú káposztából és sertéshúsból készítsünk egy finom székelygulyást, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelykáposzta. A hozzávalókhoz lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros darab egyforma arányban kerüljön az ételbe!

A sűrű leves elkészítéséhez általában oldalast, dagadót és csülök kicsontozott húsát vásárolunk hozzávalóként. A recept elkészítésének első lépéseként egy pörköltet csinálunk, aztán jöhet a többi lépés. A savanyú levesünk elkészítéséhez vöröshagymát is használunk hozzávalóként. Ha még nem olvastad volna, itt adunk tippeket ahhoz, hogyan bánj ügyesebben a hagymával a konyhában.

A recept alatt azt is elmondjuk, mi köze a székelyeknek a székelygulyáshoz és vajon melyik híres költőnk kedvence volt a székelykáposzta. Előtte azonban lássuk a hozzávalókat és az elkészítés módját lépésről lépésre!

Székelygulyás hozzávalók

  • 60 dkg sertéshús,
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 80 dkg savanyú káposzta,
  • 3 dl tejföl,
  • köménymag,
  • pirospaprika,
  • só.

Székelygulyás recept

  1. A székelygulyás elkészítéséhez oldalast, dagadót, csülök kicsontozott húsát használjuk.
  2. Lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros egyforma arányban kerüljön bele.
  3. Első lépésként alaposan mossuk meg a húst, majd szárítsuk meg.
  4. Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk köménymaggal, majd pirospaprikával.
  5. Azonnal beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedővel letakarva – kezdetben víz hozzáadása nélkül – pároljuk.
  6. Szükség szerint időnként kevés vizet öntünk alá.
  7. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a megmosott káposztát, és letakarva készre pároljuk. Ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára a káposztát.
  8. Végül hozzákeverjük a tejfölt és még néhány percig forraljuk.
  9. Friss, fehér kenyérrel és krémes tejföllel tálaljuk.

Hogyan keletkezett a Székelykáposzta, mi köze a székelyekhez?

Az elején szögezzük le, a székelygulyás és a székelyek között semmiféle összefüggés nincs. A wikipédia cikke szerint az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székelykáposzta” néven hivatkozott az ételre.

Ha további érdekes ételnevekről akarsz olvasni, nézd meg a Most végre megtudod, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel! című cikkünket a gasztroblogban!

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Székelygulyás, székelykáposzta recept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Leves receptek, Receptek képekkel, Sertés receptek Címke: .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =