Húsleves recept

Húsleves gazdagon - húsleves recept

A húsleves a mai napig az ünnepi levesek közül a legnépszerűbb, a vasárnapi ebédek, ünnepi asztalok elmaradhatatlan fogása. Mi a recept szerint gazdagon, sokféle hússal, zöldséggel készítjük, nálunk ez vált be.

Ha felmerül benned a kérdés, hogy “milyen levest főzzek az ünnepekre?“, a válasz az esetek döntő többségében úgyis az lesz, hogy egy finom húslevest!

Nézd meg a legnépszerűbb ünnepi leves receptjét, mitől lesz tartalmas és laktató az étel!

Hozzávalók

  • 1 db húsos karajcsont
  • 1 db csirkeszárny
  • 1 db csirke farhát
  • 3 db csirkemáj
  • 4-5 nagy sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • fél zellergumó
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 szem egész bors
  • bors
  • 15 dkg cérnametélt

A húsleves főzése

  1. A húsokat megtisztítjuk, szükség esetén daraboljuk.
  2. A hagymákat, zöldségeket is megtisztítjuk, a sárgarépákat hosszában szeleteljük, a fehérrépákat nem szükséges, ha olyan vékonyak, mint a mi levesünk alapanyaga.

    Húsleves gazdagon: alaposan megtisztítjuk a zöldségeket, daraboljuk

    Alaposan megtisztítjuk a zöldségeket, daraboljuk

  3. Egy közepes nagyságú fazékba tesszük a húsokat és a zöldségeket, vízzel teletöltjük úgy, hogy ellepje, majd lassú tűzön odatesszük főni. Sóval, borssal ízesítjük. Kevergetni nem kell!

    Húsleves gazdagon: a húsleves főzése lassú tűzön

    A húsleves főzése lassú tűzön

  4. Főlés közben a húsleves habzik, ezért a tetejéről folyamatosan szedjük le felesleges habot.
  5. Külön lábasban tegyünk fel sós vizet melegedni, ebben főzzük meg a cérnametéltet és tálaláskor is külön tányérra tegyük az asztalra, így mindenki ízlése szerint tud majd belőle szedni.

    Húsleves gazdagon: a cérnametélt külön főzve, külön tálalva

    A cérnametélt külön főzve, külön tálalva

  6. Amikor a húsok és a zöldségek megpuhultak, kész a leves, akkor pár perc pihentetés után le kell szűrni. A húsokat és a zöldségeket (répákat) valamint a cérnametéltet külön tálald a leveses tál mellé!

Mire figyelj a húsleves készítése során?

A csirkehúsokat alaposan tisztítsd meg, szükség esetén a bőrön maradt pihéket kapard le! Csak a tökéletesen megtisztított hús gusztusos és finom, csak az ilyet teheted az ünnepi asztalra.

Erős paprikát ne használj a főzés során! Aki szereti a csípős ízeket, az utólag is tehet a levesbe, aki nem szereti, az viszont nem tudja semlegesíteni. Természetesen a sóval is csak csínján bánj! Ha kell, utólag is megsózhatod. Ha túlsóztad a levest, főzz bele egy-két megpucolt burgonyát, ha szerencséd van semlegesíti a sós ízt.

Jelentősen befolyásolja az ízeket a sárgarépa. Ha túl sokat teszel a levesbe, akkor édeskés lesz!

Arany igazság: minél jobb alapanyagokat használsz, annál ízletesebb lesz a húslevesed. Ha van rá mód, friss zöldségeket használ, ne mirelitet! Megfigyelted, hogy nincs a receptben ételízesítő?

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha lassan főzöd, épp hogy csak gyöngyözik a teteje.

Tudtad, hogy a másnaposság ellen valódi orvosság a forró húsleves?

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Húsleves gazdagon
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek

Recept kategória: Kiemelt receptek, Leves receptek, Receptek képekkel és recept címke: , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

15 + négy =