Halleves karácsonyra

Recept:

A halászlé inkább való főételnek számít, önmagában is megállja a helyét. A halleves pedig inkább leves, azaz előétel, karácsony előtt most az utóbbi receptjét osztjuk meg Önökkel.

A halcsontot 1,5 dl vízben feltesszük főni. Sóval, hagymakarikákkal, babérlevéllel, borssal ízesítjük. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, kevés olajban megpároljuk, majd beletesszük a pirospaprikát. A félig párolt zöldségeket a levesbe rakjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és citromlével enyhén savanykásra ízesítjük. Végül beleöntjük a bort, beletesszük a halhúst és az ikrát. Közepes tűzön 10-12 perc alatt készre főzzük, majd megszórjuk a finomra vágott metélőhagymával.

Hozzávalók

  • 1 kg ponty halcsont,
  • 30 dkg pontyhús,
  • 20 dkg pontyikra,
  • 2 zsemle,
  • 20-20 dkg sárga és fehérrépa,
  • 1 fej hagyma,
  • 3 dl tejföl,
  • 1 dl fehérbor,
  • 1 citrom,
  • 2 babérlevél,
  • fél csokor metélőhagyma,
  • egész bors,
  • pirospaprika,
  • só,
  • olaj.

Tálalás

Betétként csíkokra vágott, pirított zsemlét kínálunk hozzá.

Trükk

A bor ne maradjon ki, kicsit pikánsabbá teszi a levest.

Hasonló receptek

  • NyúlpástétomNyúlpástétom Recept: Hogy történt magam sem értem, de húsvéti ételeink közé felvettük a nyúlpástétom receptjét. Talán nem véletlenül... A kockára […]
  • Farsangi részeges csirkeFarsangi részeges csirke Recept: Farsang révén maradunk az időszak ételeinél, a farsangi részeges csirkével azonban egy kicsit eltávolodunk az előző napok fánk […]
  • GombakrémlevesGombakrémleves Gombakrémlevesehez elvileg nem kell levesgyöngy, mi azonban keveseltük a pirított gombát a levesben, ezért dúsítottunk egy kicsit! Egy […]
  • Burgonyapüré leves receptjeBurgonyapüré leves receptje A burgonyapüré leves elkészítése során újburgonyát használunk. Sűrítési eljárásnak mi a tejfölös habarást választottuk.
  • Sült sertésoldalasSült sertésoldalas Sült sertésoldalas receptünkben nem használunk a manapság oly divatos fűszersókból. A hagyományos elkészítési módszerrel is rendkívül […]
Recept kategória: Hal receptek, Leves receptek és recept címke: .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × kettő =