Tejszínes gombakrémleves

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Tejszínes gombakrémleves levesgyönggyel

Tejszínes gombakrémleves levesgyönggyel

A krémleveseknek intenzívebb az íze, mint a hagyományos leveseknek, sokan ezért jobban is szeretik őket. Az egyik legnépszerűbb hozzávalója a gomba, melynek szinte valamennyi fajtája alkalmas arra, hogy finom leves készüljön belőle. Ha van egy jó botmixered, akkor semmi akadálya sincs, hogy elkészíts egy krémes levest.

A tejszínes gombakrémleveshez elvileg nem kell levesgyöngy, mi azonban keveselltük a  pirított gombát a levesben, ezért dúsítottunk rajta egy kicsit! Nálunk bármilyen gombaleves kerül is az asztalra, szívesen fogyasztjuk, de a gombából készült tejszínes krémleves az igazi kedvenc.

Az elkészítése nagyjából fél órát vesz igénybe, ezt a gyorsaságot a hagyományos leveseknél nehéz lenne felülmúlni. A húsleves például akkor igazán finom, ha lassú tűzön sokáig főzzük. Egyre viszont nagyon figyelj: az edény belsőzománca épp legyen, a gomba ne érintkezzen fémmel, mert elrontja az ízét!

Tejszínes gombakrémleves hozzávalók

  • 1 kg gomba,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 dl tejszín,
  • olaj,
  • só, bors, levesgyöngy ízlés szerint.

Tejszínes gombakrémleves recept

  1. Megtisztítjuk a gombát és a vöröshagymát. A gombát mindig folyóvízben mosd meg, ne áztasd ki belőle az ízeket és az értékes anyagokat!
  2. A kockára aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, azaz forró zsiradékban megpároljuk.
  3. A gomba kb. kétharmadát összedaraboljuk, hozzáadjuk a vöröshagymához, rövid ideig pirítjuk, majd kb.: 2 dl vízzel felengedjük. Ha a gomba tönkje is felhasználható, akkor azt keresztbe daraboljuk fel!
  4. Sóval, borssal ízesítjük, készre főzzük, majd a botmixerrel összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
  5. Amíg fő a gomba, a maradék gombafejeket formásra összeaprítjuk és barnára pirítjuk.
  6. Tálalás előtt hozzákeverjük a pirított gombát és ízlés szerint levesgyöngyöt (pirított kenyér kockákat) adunk hozzá.

Ezt a levest tehát nem kell liszttel, keményítővel vagy más alapanyaggal sűríteni, elegendő az a jól összeturmixolt alapanyag, amit a hozzávalók között felsoroltam.

Ahogy a receptnek, úgy a tálalásnak is ezernyi variációja létezik és akár te is kitalálhatsz egyet. Tehetsz a levesre apróra vágott zöldség zöldet, reszelhetsz rá kemény sajtot (füstölt sajttal próbáltad már?), vagy amit csak a képzeleted megkíván.

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Tejszínes gombaleves
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Leves receptek Címke: , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =