Frankfurti leves

Ha a frankfurti leves rántással készül, egy finom, tartalmas ételt kapunk, melyet minden időszakban szívesen fogyasztunk. A hagyományos receptnek a virsli, a krumpli és a kelkáposzta adja meg a jellegzetességét. Laktató és nagyon finom étel.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A virslis, savanyú káposztás leves hagyományos elkészítését írjuk le, azaz a frankfurti leves ebben a receptben rántással készül. Pontos mennyiségeket betartva a részletes leírás alapján te is finom levest fogsz főzni! Az elkészítés bemutatása alatt pedig azt is elolvashatod, mi köze van Frankfurt városához ennek a levesnek.

Frankfurti leves recept rántással

Hozzávalók

  • 40 dkg kelkáposzta,
  • 20 dkg virsli,
  • 4 darab közepes krumpli
  • 4 evőkanál olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 0,5 csokor petrezselyem,
  • 4 dkg liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • majoránna ízlés szerint,
  • ételízesítő, ízlés szerint,
  • bors őrölt, ízlés szerint,
  • só ízlés szerint

Frankfurti leves készítése rántással

  1. Megtisztítjuk az alapanyagokat, felszeleteljük a zöldségeket, felkockázzuk a krumplit.
  2. A finomra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott krumplit és a metéltre vágott kelkáposztát.
  3. Sóval, borssal, petrezselyemmel, majoránnával és ételízesítővel fűszerezzük.
  4. Felengedjük 1,5 liter vízzel és a kelkáposztát roppanós puhára főzzük.
  5. Zsemleszínű rántással besűrítjük.
  6. A virslit karikákra vágjuk kevés olajban enyhén megpirítjuk és a forrásban lévő leveshez keverjük a tejföllel együtt.

Mi köze van a frankfurti levesnek a német városhoz?

Korábban már írtunk egy-egy nevezetesebb étel kapcsán arról, hogy van-e kapcsolat az adott recept és a névadója között. Ott nem említettük Frankfurt városát, azaz nem tisztáztuk, hogy névadója-e ennek a levesnek, vagy sem.

Annyi kapcsolat talán lehet a város és az étel között, hogy a német frankfurter szó magyar jelentése = virsli. És mivel a leves recept egyik jellegzetessége a virsli, így elképzelhető, hogy a német nyelvterületről érkező receptet a hangzása – és nem a fő alkotórésze – miatt nevezzük Magyarországon Frankfurti levesnek.

A német város tehát nem névadója ennek az ételnek. (Bővebben a frankfurti konyháról a wikipédia cikkében olvashatsz)

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

2 × négy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház