Csikós tokány

Csikós tokány rizzsel

Csikós tokány rizzsel

A csikós tokány pörköltszerű, finom húsétel, füstölt szalonnával, tejföllel készítve. Habarással sűrített, paprikás, szaftos egytálétel. A tokányokra jellemzően gyufaszerűen szeletelt húsból készül, ellentétben a pörkölttel, melynél a kockára vágott húst használjuk. Mi csirkemellből készítettük, de gyakori a sertés combból, vagy lapockából készült recept.

A hasonlóan finom ételek közül a borsos tokány, a gombás pulykatokány és a padlizsántokány receptje is megtalálható oldalunkon! De lépjünk tovább, a részletes csikós tokány recept előtt beszéljünk a köretről, a tálalásról!

Tálalhatjuk rizzsel, vagy galuskával a csikós tokányt, tetszés szerint fehér kenyeret is kínálhatunk hozzá. Lássuk a hozzávalókat és a recept részletes leírását, ami alapján az étel könnyedén elkészíthető!

Hozzávalók

  • 80 dkg csirkemell,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 35 dkg zöldpaprika,
  • 20 dkg paradicsom,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • pirospaprika,
  • erős paprika,
  • őrölt bors,
  • só.

Csikós tokány elkészítése

  1. Rostjaira merőlegesen, gyufa szerűen felcsíkozzuk a húst és a szalonnát.
  2. Apróra vágjuk a hagymát, amit a szalonna kiolvasztott zsírján megpirítunk. (Amíg a hagymát pirítjuk, a szalonnát ki kell szedni a zsírjából, nehogy összeégjen!)
  3. Megszórjuk pirospaprikával és azonnal felengedjük kevés vízzel.
  4. Amikor visszasült a zsírjára, beletesszük a húst és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, zúzott (reszelt, összenyomott) fokhagymával, erős paprikával.
  5. Erős tűzön pároljuk, amíg a leve elpárolog.
  6. Ekkor ismét vizet öntünk alá, fedő alatt rövid lében pörköljük (pároljuk). Addig öntögetünk alá vizet, amíg szükséges, lehet, hogy 3 – 4-szer is pótolni kell az elpárolgott mennyiséget. De mindig csak keveset öntsünk a hús alá!
  7. Néha meg keverjük, majd amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a korábban kiszedett, pirított szalonnát, darabolt paradicsomot, zöldpaprikát teszünk bele, és készre pároljuk.
  8. Ezután tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, majd még egyszer összeforraljuk.
  9. Mikrohullámú sütőben készített párolt rizzsel kínáljuk.

Mire figyeljünk a csikós tokány receptnél?

A kép alatt pár tippet adunk arra vonatkozóan, hogy még finomabb legyen a szaftos tokány!

Csikós tokány: Finom szaftos húsétel

Finom szaftos húsétel

  • Finom, sűrű szafttal készítsük, ne tocsogjon a híg lében a tokány! A habarás elkészítéséhez a linkre kattintva találsz segítséget.
  • Az erős paprikát nem szereti mindenki, illetve van aki imádja, de a gyomra nem bírja.
  • Ha galuskával kínálod, akkor a tökéletes nokedli receptet szedd le oldalunkról!
  • A csikós tokány friss alapanyagokból a legfinomabb, de szükség esetén használhatsz sűrített paradicsomot, vagy mirelit zöldségeket is.

Jó étvágyat kívánunk finom csikós tokányához!

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Csikós tokány
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Posted in Egytálételek, Húsételek, Szárnyas receptek and tagged , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

hat + tizenegy =