Sertéscsülök tormamártással

A sertéscsülköt megfőzzük és tejfölös tormamártással, friss fehér kenyérrel kínáljuk. A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, ebben a formában viszont csak kevesen fogyasztják. Talán kedveltebb a főtt, füstölt változat tormával, erős paprikával, vagy mustárral. De lehet csak addig, amíg tormamártással meg nem kóstolták!

A disznótor egyik finom hozadéka a csülök, ami az egyik kedvencünk az őszi-téli időszakban. Ne feledjék: addig főzzük a csülköt, amíg könnyedén le nem tudjuk választani a csontról!

Sertéscsülök

Sertéscsülök tormamártással receptje

Hozzávalók

  • 2 db sertéscsülök,
  • 10 dkg torma,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg fehér répa,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 5 dkg vaj,
  • 4 dkg liszt,
  • 1,5 dl tej,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 2 dkg cukor,
  • fél citrom leve,
  • egész bors,
  • só.

Elkészítése

  1. A csülköket megmossuk és annyi vízzel feltesszük főni, hogy ellepje.
  2. Sóval, borssal fűszerezzük.
  3. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a karikára vágott zöldségeket.
  4. Fedő alatt takaréklángon puhára főzzük.Közben világos rántást készítünk, felengedjük 1 dl húslevessel és a tejjel.
  5. Habverővel simára keverjük, sóval és cukorral ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt tormát.
  6. Hozzáöntjük a tejfölt és 2-3 perc alatt mártás sűrűségűre forraljuk.
  7. Néhány csepp citromlével ízesítjük.
  8. A főtt csülköt leválasztjuk a csontról, felszeleteljük és a tormamártással kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenegy + öt =