A rácponty egy szaftos halétel, melynek elkészítéséhez szalonnát, friss paradicsomot és zöldpaprikát is felhasználunk. Bármikor fogyasztható, sokan azonban karácsonyi receptként készítik a rácpontyot.
Rácponty hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
1 kg ponty,
1 fej vöröshagyma,
15 dkg füstölt szalonna,
2 dkg liszt,
1 dl tejföl,
1 paradicsom,
egy zöldpaprika,
60 dkg krumpli,
olaj (zsír), só, pirospaprika.
Rácponty elkészítése
A pontyot előkészítjük, zsigereljük, filézzük, irdaljuk, daraboljuk, sózzuk és a szalonna felével megtűzdeljük.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk és felkarikázzuk.
A vöröshagymát felkarikázzuk a paradicsommal és a zöldpaprikával együtt.
A halcsontokból alaplét főzünk, amit paprikás-tejfölös habarással behabarunk.
A krumplit és a hagymát megpirítjuk és kizsírozott tepsibe rétegezzük.
Rátesszük a halfiléket, a paradicsom és a paprika szeleteket, meglocsoljuk a paprikás halmártással és forró sütőben szép pirosra sütjük.
Tálaláskor a megmaradt szalonnát kakastaréj alakúra pirítva hozzáadjuk és még egyszer tejfölt locsolhatunk a forró rácpontyra!