Sárgaborsó főzelék (Beton főzelék) recept

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

A sárgaborsó főzelék recept elkészítésekor úgy tudod kivívni a család elismerését, ha a főzést megelőző napon beáztatod a sárgaborsót. A mi konyhánkban a sárgaborsó főzelék rántással készül, de természetesen lehet habarással is készíteni.

Gyerekkorunkban hívtuk beton főzeléknek a sárgaborsó főzeléket, és akkor nem is kedveltük annyira. Felnőtt fejjel már más a véleményünk!

A hagyományosan menzakajaként emlegetett sárgaborsó főzelék elkészítése egyszerű feladat, akár kezdő háziasszonyok is nekiláthatnak. Ha szeretjük a pikáns ízeket, a főzéskor tehetünk az ételbe füstölt húst (oldalast, kolbászt, stb.).

Sárgaborsó főzelék recept

Sárgaborsó főzelék virslivel

Beton főzelék recept

Hozzávalók

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 4 dkg zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • víz.

A sárgaborsó főzelék elkészítése

  1. Az alaposan megtisztított sárgaborsót áztassuk be egy nappal a főzés előtt annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
  2. Tegyük fel főni kb. 1 liter hideg vízben.
  3. A lisztből és a zsírból világos rántást készítünk ízesítjük apróra vágott hagymával, szétzúzott fokhagymával, majd egy kevés vízzel felengedjük.
  4. Az ízesített rántást a borsóra szűrjük, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még vizet!.
  5. Felforraljuk, botmixerrel pépesítjük.
  6. Mi virslivel tálaljuk, de pörkölttel, fasírt gombóccal, sült oldalassal, lecsó kolbásszal vagy pirított hagymával is finom.

Beton főzelék tippek

Egy finom beton főzelék ebédre? Miért is ne? Amikor még volt katonaság, a heti menü szinte állandó szereplője volt a fenti hagyományos módon készített sárgaborsó főzelék.

Tudtad, hogy a sárgaborsón főzelék egyszerűen lefagyasztható és utána könnyedén kiolvasztható? Sok kész étel esetében ez nem így van, a főzelékek legtöbbje például kásás, furcsa állagú lesz. A maradék sárgaborsó főzeléket azonban érdemes lefagyasztani, felolvasztás után is finom marad. Ha nem akarod a mélyhűtőbe tenni, pár napig a hűtőszekrényben is gond nélkül eltartható.

Nagyon egészséges étel, már babakorban is fogyasztható, természetesen a kicsiknek a fentiektől eltérően kell elkészíteni!

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Sárgaborsó főzelék (Beton főzelék) recept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Főzelék receptek Címke: , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − négy =