Őszi gesztenyézés a kicsikkel

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Gesztenyézés után ezt csináltuk: a kutyust!A kisgyermekes családoknál az őszt a gesztenye hullás jelenti, hiszen nap, mint nap örömmel hordják haza a kicsik a gesztenyét a zsebükben. Természetesen a hétvégi kirándulások alkalmával is ezzel telik meg a hátizsákok többsége. De mit kezdjünk ennyi gesztenyével? Ezek a gesztenyék, mint tudjuk étkezésre nem valók, hiszen ahhoz szelídgesztenye szükséges.

Ezekből a vadgesztenyékből és némi gyufaszálból aranyos kis figurákat készíthetünk a gyerekekkel, de használhatjuk dekorációnak is egy-egy koszorún vagy ajtókopogtatón.

Mit készítsünk az gesztenyéből?

A hazánkban is őshonosnak számító gesztenye tipikus őszi-téli gyümölcs. Állaga nagyon hasonlít a burgonyához és szintén magas a keményítő tartalma. Sokkal több a gesztenyében a víz, mint az olaj. A szelídgesztenyét meg lehet főzni, illetve meg is lehet sütni. Köretnek, tölteléknek, desszertnek is elkészíthetjük. Amit bátran ajánlunk, az a gesztenyegolyó és a gesztenyés bejgli!

Érdemes is sok gesztenyés ételt fogyasztani, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kálium, magnézium, réz, vas, foszfor is megtalálhat benne. Vitaminok közül a C, E, B1, B2 és B6 tartalma igen magas. A legtöbben talán sült gesztenyét készítenek belőle, de azért ebben a finom gyümölcsben ennél több van.

Isteni leves és sütemény is elkészíthető ebből a finom alapanyagból

A gesztenye krémleveshez a következők szükségesek: 1 ek vaj, 1 nagy db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis db zeller, 1 közepes db sárgarépa, 1 közepes db burgonya, 40 dkg gesztenye megtisztítva és nyersen, 1 db babérlevél, 3 szál kakukkfű, 1 l alaplé, 2 dl főzőtejszín.

A vajat megolvasztjuk, majd beletesszük a kockára vágott hagymát. A krumplit mossuk és daraboljuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott rátesszük a megmosott és felaprított répát és a zellert, a burgonyát és természetesen a gesztenyét is. Beletesszük a babérlevelet és a frissen szedett kakukkfüvet. Ezeket a hozzávalókat összepároljuk kb. 5-6 percig, majd az alaplével felöntjük. Amikor a zöldségek puhára főttek akkor kiveszünk pár szem gesztenyét. Ezután kivesszük belőle a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd összeturmixoljuk. Ezután jöhet hozzá a tejszín és összeforraljuk. A levest forrón tálaljuk, és 1-1 darabka gesztenyét morzsolunk a tetejére.

Az egyik legfinomabb krémleves, amely sajnos sok asztalról hiányzik. Őszi és téli estéken is nagyon finom és melengető leves, így bátran ajánljuk az őszi gesztenyeszezonban.

Kicsik és nagyok is szeretik, de még akár a nagyszülőket is meghívhatjuk egy finom gesztenyelevesre!

Fotó: pixabay

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Gasztroblog, gasztronómiai magazin, Leves receptek Címke: , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + tizenegy =