Ősszel ehető friss gyümölcsök és zöldségek

A nyári időszak véget ért, de a legfinomabb őszi friss gyümölcsök és zöldségek még várnak ránk. Minden anyuka számra fontos, hogy gyermeke és a család összes tagja egészségesen étkezzen. Most nézzük meg, hogy az őszi gyümölcsök és zöldségek közül mit tehetünk az asztalra!

Alma, körte és narancs

Finom és egészséges

Kiváló gyümölcsök

Az alma az egyik legtöbbször fogyasztott őszi gyümölcs, hiszen akár a táskába téve is sokáig eláll. Napközben bármikor elő vehetjük, ha ránk jön az éhség. Ilyenkor nem kell azonnal édességért nyúlni, hiszen nassolásra is tökéletes az őszi alma. Amellett hogy praktikus még egészséges is. Immunrendszer erősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és májvédő. A rákkeltő anyagokat képes már a bélben megkötni és nagyon lecsökkenti a vastagbél daganat kialakulásának esélyét. Az őszi és a téli időszakban sokakat vírusfertőzés vagy egyéb bakteriális fertőzés dönt le a lábáról. Aki almát eszik, annak ezektől sem kell tartania, hiszen segít a betegségek leküzdésében. Azok, akik emésztési nehézségekkel küzdenek szintén fontos a sok alma fogyasztás, hiszen serkenti a bélmozgást. A cukrosok is bátran fogyaszthatják, hiszen a cukor felszívódását csökkenti.

Következhet az őszi körte, amely szintén elég jól szállítható akár a táskánkban is a munkahelyre vagy az iskolába. Akik nem szeretik a nyers körtét, azoknak javasoljuk, hogy készítsenek belőle finom süteményt. Gyomor és vese problémákra tökéletes. Akik kedvelik a gyümölcsleveket, azok bátran dobják be a gyümölcsprésbe is. A csontokat és az izmokat jó kondiban tartja a körtében lévő boron. Gyógyítja a gyomorhurutot és felgyorsítja az emésztést. Azok, akik csontritkulásra hajlamosak, illetve örökölhetik, minél előbb kezdjék el a körte fogyasztását, mivel a benne lévő bór segít a betegség megelőzésében.

A birsalma és a birskörte C-vitaminban sokkal gazdagabb, mint a hagyományos alma vagy körte. Csersavat és petkint tartalmaz, valamint számtalan vitamint. Megtalálható benne az A, B2, B1, a C, az E és a P vitamin is. Ezen felül mintegy 27 féle ásványi anyag. Erre a gyümölcsre érdemes ősszel is odafigyelni.

Vitaminban, ásványokban gazdag zöldségek

Sok kisgyermek kedvence a sütőtök, nekünk szülőknek ezt érdemes kihasználni az őszi időszakban. Etessünk minél több sütőtököt a kicsikkel, hiszen szinte csodaszernek számít. Kálium, vas, réz, omega-3, foszfor, B1, B2, B6, B3, C és E-vitamint is tartalmaz. Szinte olyan, mint egy multivitamin tabletta csak ez a természet ajándéka. Az őszi és téli hónapokban elengedhetetlen az étrendünkből. A sütőtökös puffancs sok gyermek kedvence lehet:
Sütőtökös puffancs receptje

Az őszi édesburgonyát kevesen ismerik, és talán elmondhatjuk, hogy igen kevés háztartásban található meg. Sokfelé batátának ismerik, de ez a kettő elnevezés egy és ugyanazon burgonyát jelöli. Béta-karotinban, kalciumban, magnéziumban, mangánban, foszforban, nátriumban, szelénben, rézben és cinkben gazdag, ezért különös figyelmet érdemel. A vitaminok közül a C, B1, B2, B6 és az E-vitamin is megtalálható benne. Szintén a kisgyermekes családoknak hívnánk fel a figyelmét az édesburgonya fogyasztásának jótékony hatásaira.

Hasonló receptek

Posted in Magazin.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhat − 9 =