Nyaralás után mindig többet mutat a mérleg

Jönnek a kilók nyaraláskor mint a cunami, egy hét alatt is rekordokat dönthetünk az összeszedett súlyfelesleggel. Pedig az emberek – különösen a hölgyek – sokszor tudatosan készülnek a nyaralásra: edzenek, diétáznak, hogy minél jobban mutassanak a fürdőruhájukban. Aztán egyhétnyi pihenés után döbbenten néznek a mérlegre: visszajöttek a kilók, több is mint ami a nyaralás előtt lement! Muszáj ennek így történnie?

Diétázás, túlsúly, fogyókúra

Ha az okokat keressük, miért éppen nyaralás alatt szedjük össze a legtöbb súlyfelesleget, akkor némi önvizsgálat után pillanatok alatt rájövünk.

Ezért jönnek ránk a plusz kilók nyaralás alatt

Kezdjük az italokkal! A tikkasztó melegben – már csak az egészségünk érdekében is – folyamatosan pótoljuk a szervezetünk folyadékveszteségét. Ha ebben van is némi tudatosság, abban már nincs, hogy ilyenkor a tiszta víz helyett általában édes üdítőket, sört, vagy más alkohol tartalmú italokat fogyasztunk.

Persze, majd a nyaraláskor is vizet iszom!?!

A vízparton üdülő vendégek gyakran az egész napot a strandon töltik, ahol a gasztronómia különféle kihívásainak kellene ellenállniuk, ám az esetek többségében megadják magukat a sült krumpli, a sült kolbász, a hamburger, a lángos, a palacsinta, stb. csábításának…

A karszalag különösen veszélyes!

Az egyre inkább divatba jövő All inklusive szolgáltatást nyújtó szállodák színes karszallagokkal látják el azokat a vendégeiket, akik jogosultak az egész napon át tartó eszem-iszomra.

A vendégek döntő többsége pedig él a lehetőséggel! A svédasztal valamennyi ételét képesek vagyunk végig enni. Már alig szuszogunk, folyik rólunk a veríték, de csakazértis megesszük…

Móricz Zsigmond: Tragédia

Aki nagy evő hírében áll, és még nem olvasta ezt a remekművet, javaslom szánjon rá időt, mert megéri. Csak pár perc olvasás.

Végezetül a legegyszerűbb indoka a ránk rakódó túlsúlynak, az üdülés alatti semmittevés. Fekvés a strandon, olvasgatás. A mozgás maximum annyi, míg a strandra kimegyünk, onnan az étterembe, vagy a büfébe. A vízbe is csak azért megyünk egy pár percre, hogy lehűtsük magunkat…

Oké, de mit tegyek, hogy ne hízzak el nyaraláskor?

Olyan megoldást kell keresni, amikor a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. A legegyszerűbb, ha elfogadjuk, hogy fel jön ránk egy-két kiló (de nem több!).

Ne adjunk a mozgásnak is pihenőt!

Azaz mozogni nyaralás alatt se felejtsünk el: a két legkézenfekvőbb dolog üdülés alatt az úszás és a séta. A vízpartokon ezekhez minden adott és még jól is érezhetjük magunkat közben. Ha a szállódának van konditerme, akkor egyszer-egyszer oda is benézhetünk, hogy átmozgassuk izmainkat!

Együnk sokfélét, de mértékkel, este hat után azonban már ne együnk semmit. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, a szénhidrát tartalmú élelmiszerekből pedig kevesebbet.

Igyunk sok ásványvizet! Egyik ismerősöm nyáron akár két sör között is megiszik egy-egy pohár vizet, mert szerinte azt megkívánja a szervezete…

Az ember nem azért jár nyaralni, hogy a pihenésre és kikapcsolódásra szánt pár napban sanyargassa magát. Ezért ne mondjunk le teljesen a gasztronómiai élvezetekről! Kis odafigyeléssel kevesebb lehet a nyaraláskor összeszedett pluszkiló.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 − tizenhárom =