Hasznos ötletek, hogy ne romoljon meg a befőtt

Ha a befőzés során segítségünkre van egy gyakorlott nagymama, egy ügyes rokon, vagy a hagyományos tartósítási eljárásokban jártas ismerős, akkor megy minden szépen, mint a karikacsapás. Viszont annál, aki abszolút kezdő, gyakran előfordul, hogy egy idő után felpúposodik a befőttes üveg teteje, elszíneződik a savanyúság, vagy megpenészedik a lekvár. Ilyenkor az esetek többségében kárba vész a munkánk, azaz dobhajuk ki a befőttet, mert fogyasztásra alkalmatlanná vált. Mit kellett volna másképp csinálnunk ahhoz, hogy ne romoljon meg a befőtt?
Befőzési tippek: ne romoljon meg a befőtt!
Itt a nyár, melynek pótolhatatlan ízeit egész évben szeretnénk élvezni, ezért megpróbáljuk gyümölcseinket, zöldségeinket házilag tartósítani. Tehetjük a fagyasztóba is kedvenceinket, ám annak befogadóképessége véges, így térjünk át a régi jó befőzés receptekre, vigyük magunkkal a télbe kedvenc ízeinket hagyományos eljárásokkal.

Befőzési tippek

Kifogástalan tisztaság

Először is a nyersanyagra kell odafigyelnünk. Legyen jó minőségű és tiszta. Utóbbi csak rajtunk áll!

Apropó tisztaság! Kell-e mondani, hogy a befőzéshez teljesen tiszta körülményeket kell biztosítani? A felhasznált eszközök, edények legyenek elmosva, szükség esetén fertőtlenítve. A befőttes üvegekkel és kupakokkal ugyan ez a helyzet!

Hőkezelés után

A forró főzet betöltésekor először csak kis mennyiséget merjünk a befőttes üvegekbe, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Ezt rázogatással igazítsuk el, hogy ne maradjanak légbuborékok a masszában, amelyek késöbb ahhoz vezethetnek, hogy hamar megromlik a befőtt.

Légmentes lezárás

A házi tartósítás egyik legfontosabb mozzanata az üvegek légmentes lezárása. Ennél a mozzanatnál a tavalyi kupakokkal tudjuk a legnagyobb hibát elkövetni! Ha az előző évben az üvegre tekert kupakot csak késsel tudtuk lefeszegetni, az idén biztosan nem fog légmentes zárást biztosítani. Elferdült, deformálódott, megsérült. Ha a befőtt levegőt kap, hamar megromlik! Azaz ne sajnáljunk beruházni évenként új kupakokra!

A befőtteket nem érdemes azon a teraszon tárolni, amelyet reggeltől estig süt a nap. A legmegfelelőbb hely a tárolásra a hűvös, szellős, száraz éléskamra.

Mi legyen azzal a befőttel amit felbontottunk, de nem fogyasztottunk el teljesen?

Egyrészt olyan méretű üveget válasszunk a befőzéshez, hogy ez minél kevesebbszer forduljon elő, azaz a család egy-két alkalommal el tudja fogyasztani a kedvencét! Másrészt sokszor elkerülhetetlen, hogy maradjon valamennyi a befőttes üvegben, akkor azt megbontás után a hűtőszekrénybe tároljuk!

Az egyes tartósítási eljárások esetén még lehetnek olyan aranyszabályok, melyeket feltétlenül be kell tartani a siker érdekében. Ám ha a fenti ötleteinket megfogadják, nagy lépést tettek afelé, hogy ne romoljon meg a befőtt!

Hasonlók

  • MálnabefőttMálnabefőtt Így készül a málnabefőtt: csak málna, szalicil és cukor kell hozzá.
  • Ropogós meggybefőttRopogós meggybefőtt A ropogós meggybefőtt recept lényege, hogy a meggyek közé cukrot szórunk, szódával […]
  • Rokfortos sült burgonya receptjeRokfortos sült burgonya receptje Először megsütjük a krumplit, majd elkészítjük a rokfort sajtos szószt, amivel később […]
  • CsibekrémlevesCsibekrémleves Recept: A tegnapi leveshez képest egy kicsit bonyolítunk, ám így is egy egyszerű […]
  • Tordai lacipecsenyeTordai lacipecsenye A tordai lacipecsenye bőrös malackarajból készül, rendkívül egyszerű eljárással. A […]
  • Joghurtos, csirkehúsos burgonyasalátaJoghurtos, csirkehúsos burgonyasaláta Recept: Sokat gondolkodtunk, hová is kategorizáljuk ezt a burgonyasalátát. Aztán […]
  • Rakott salátaRakott saláta A rakott saláta illik azokhoz az ételekhez, melyeket a nyári hőségben ajánlunk. Így […]
  • Sósperec locsolóknakSósperec locsolóknak Recept: A húsvét locsolók nélkül nem ér semmit. Akár kölni, parfüm, vagy egy vödör víz […]
Posted in Magazin and tagged , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × kettő =