Karácsonyi gyomorrontás kínoz? Van természetes segítség!

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Gyomorrontás kezelése természetes módszerekkelAz év végi hatalmas lakomák karácsonykor és szilveszterkor is várnak ránk. Hol a családdal, hol a barátokkal, hol pedig a kollégákkal ülünk le egy pár finom falatot elfogyasztani. A legtöbb helyen ahová betérünk az ünnepek alatt, mindig megkínálnak bennünket valamilyen finomsággal. A karácsonyi gyomorrontás emiatt biztosan be fog következni, ezt szinte elkerülni sem lehet. De orvosolni csak gyógyszerekkel lehet? Természetesen nem, a kevésbé súlyos eseteket természetes módszerekkel is nagyon hatékonyan lehet kezelni.

Milyen tünetekkel jár a gyomorrontás?

Soha nem lesz kellemes élmény, amikor valaki túleszi magát az ünnepek alatt. Túlevésről akkor beszélünk, ha teljesen más minőségű és mennyiségű táplálékot fogyasztunk el, mint amennyihez a szervezetünk szokva van. A tünetek a következők lehetnek: gyomorégés, alhasi fájdalom, telítettség érzés, reflux, gyengeség és erős izzadás, hányinger majd esetleg hányás is.

A súlyosabb gyomorrontás akár hőemelkedéssel is járhat és még hidegrázást is okozhat. Mag a gyomorrontás képes magától is elmúlni, azonban ha pár órán belül sem javul állapotunk, akkor érdemes inkább orvoshoz fordulnunk. Ilyenkor komolyabb betegség is kialakulhat, mint például egy epehólyag gyulladás vagy egy krónikus gyomorhurut, esetleg egy krónikus hasnyálmirigy gyulladás. A gyomor valamint a nyombélfekély kialakulása is lehetséges.

Megelőzés

Az ünnepek miatti gyomorrontás megelőzéséről itt írtunk korábban, most csak pár gondolatot teszünk hozzá.

A puffadást okozó ételek közül érdemes megemlíteni a káposztaféléket, a hüvelyeseket. A fejeskáposztát, a kelkáposztát, a kelbimbót és a brokkolit is érdemes messzire elkerülni az ünnepi időszakban. Fogyasztásuk amúgy is nyersen ajánlott, hiszen ekkor maradnak meg bennük az értékes vitaminok és az ásványi anyagok. Hüvelyesek közül kerülendő a bab, a borsó, a csicseriborsó és a lencse is. Természetesen újévkor nem nagyon lehet elkerülni a lencsefogyasztást, de azt akkor tegyük mértékkel.

Ég a gyomrod? A tűzoltó nem tud segíteni, de…

A gyomorégés ma már népbetegségnek számít és az erre hajlamosak bizony az ünnepi időszakban igen sokat szenvednek. A gyomor ebben az időszakban sokkal több gyomorsavat termel és ezáltal kínzó és égető érzést okoz. Az állandóan irritációnak kitett nyálkahártya okozza valamint a bélflóra egyensúlya is megbomlik. Ma már sok olyan élelmiszer létezik, amely csökkenti a gyomorsav túltengést. Ezek mind lúgos hatással rendelkeznek, ezáltal közömbösítik a túl sok savat.

A legjobb, ha ilyenkor kamillateát fogyasztunk, emellett natúr vagy sovány joghurtot eszünk és inkább a sovány halak mellett tesszük le a voksunkat. A párolt és főtt fehér húsok, valamint a forrázott zöldségek is segítenek a gyomorégés leküzdésében.

A reflux betegség tünetei sajnos nem mindig egyértelműek, de ha visszabukik az étel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az lesz a gond. A helytelen táplálkozási szokások okozzák a betegséget a legtöbb esetben, így az ünnepek alatt a túlevés és előhozhatja. A reflux egyik legfontosabb tünete a gyomorégés, emellett a keserű és savas szájíz, vagy a nyelőcső fájdalom, esetleg a mellkas közepe tájékán jelentkező fájdalom. Nehezített és fájdalmas nyelést is okozhat, amely tulajdonképpen az asztma egyik tünete is. Amennyiben eleve reflux betegségben szenvedünk, akkor az ünnepek alatt sem árt az óvatosság. Lefekvés előtt 3-4 órával együnk utoljára és messzire kerüljük el a zsíros és fűszeres ételeket. Az alkohol és a dohányzás sem segít ennél a betegségnél, hanem kifejezetten károsan hat. A refluxosok minden ünnepi lakoma után iktassanak be egy alapos méregtelenítést.

Hogyan kezeljük a gyomorrontást természetes módon?

A gyomorrontás enyhítésére és megszüntetésére is számtalan természetes gyógymód létezik, mégis sokan egyből orvoshoz szaladnak. A tünetektől függően érdemes alkalmazni a különféle gyógymódokat. Gyógyteák, főzetek, fűszerek is segíthetnek a gyomorrontás megszüntetésében, illetve megelőzésében.

A gyömbér már a megelőzésben is segít, hiszen ha a készülő ételhez a legvégén hozzáadjuk vagy eleve gyömbéres ételt készítünk, akkor, elkerülhetjük az gyomorrontás. A gyömbér az emésztési folyamatokban nyújt hatalmas segítséget és megóvja a bél nyálkahártyáját az irritációktól. Az esetlegesen kialakult gyulladásokat is képes csökkenteni. Gyömbért tehetünk a köretekhez, vagy akár egy finom rizottóhoz is. A gyömbérfőzet segítségével a már kialakult gyomorrontáskor jelentkező hányingert csökkenthetjük. Ha éppen nincsen otthon friss gyömbérünk, akkor a porított változat is tökéletesen megfelel.

Nem sokan kedvelik a koriandert, hiszen igen markáns az ízvilága, mégis ha gyomorrontásról van szó, akkor ne sokat habozzunk. Már az ételekbe is beletehetjük, hiszen nagyon hasonlít a petrezselyemhez. A halételeknél és a zsírosabb húsoknál is bátran alkalmazzuk. A koriander is csökkenti a bélben bekövetkező gyulladásokat és serkenti az emésztésünket is, ezáltal képes az esetleges puffadásoktól is megszabadítani minden ünnepi túlevőt.

Ismeretlen ismerősök

Az egyik hagyományos alapanyagunkról kevesen tudják, milyen jótékony hatása van. Ez a burgonya. Sütőben megsütve vagy gőzölve, esetleg megfőzve is tökéletes gyulladáscsökkentő. Nem véletlen hogy a kisgyermekeknek is burgonya diétát ír elő mindig a gyermekorvos. Gyulladáscsökkentő hatása mellett antibakteriális és nyugtató hatással is rendelkezik. Ha extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk, akkor még hatásosabb lehet a gyomorpanaszok megszüntetésében.

Az ananász csodákra képes, hiszen proteolitikus enzimekkel rendelkezik. Ezek az enzimek képesek stimulálni az emésztésünket. Az ananászt mindig frissen kell elfogyasztani, ha azt szeretnénk, hogy segítsen a gyomorrontás megszüntetésében. Vágjunk fel pár kockát és azt majszolgassuk el szépen lassan és folyamatosan. Az ananászban nagyobb mennyiségben találunk antioxidánsokat, emellett folsavat, polifenolokat, alma- és citromsavat, esszenciális olajokat, bromelint. A- és B-vitamin, valamint nagyon sok C-vitamin is található benne, emellett a fehérjék és az ásványi anyagok közül a jód és a mangán is megtalálható az ananászban. Nem csak a gyomorrontásban segít, hanem azoknak is kimondottan ajánlott, akik fogyókúráznak. A bromelinnek köszönhetően könnyedén emészthetővé teszi a táplálékokat. Igen erős gyulladáscsökkentő képességgel is bír.

A citrusfélék közül bármelyiket válasszuk ki és fél pohárnyit facsarjunk ki belőle. Az erős hányingert illetve a refluxot is képesek csökkenteni. Sokan ilyenkor még jobban kívánják a folyadékot, így ennek a gyümölcslének az elfogyasztása nem fog gondot okozni, hanem csak határtalan megkönnyebbülést a gyomornak.

Gyomorrontás esetén figyeljünk oda arra, hogy a folyadékpótlás folyamatos legyen. Hányás esetén erre még jobban figyeljünk oda. Ha valaki a kiszáradásig eljut, akkor bizony kórházba is kell menni, ahol infúziós kezeléssel fogják pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Akik nem kedvelik a hagyományos vagy a gyógyteákat, azok bátran kóstolják meg a zöld teát.

–PZ–

FONTOS! Amennyiben alternatív (természetes) gyógymód igénybevételére szánja rá magát, kérdezzen meg egy szakembert (orvost), vagy döntsön saját felelősségére!

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Hasonlóan finom ételek, receptek

Posted in Gasztroblog, gasztronómiai magazin.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 15 =