Jól esik a forralt bor a nagy hidegben, de egészséges is?

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Forralt bora nagy hidegbenTöbb olyan orvosi probléma is akad, amelyet a forralt bor fogyasztással orvosolhatunk, hiszen a forralt bor az egész szervezetre jó hatással van. A napi egy pohár vörösbor már sokan tudják, hogy jótékonyan hat egészségünkre. A szív- és érrendszeri problémák kialakulása ellen véd a bor, hiszen antioxidáns. A gyulladásos eredetű panaszokat is lehet vele orvosolni, és a magas vérnyomásban szenvedőknek is segít leküzdeni a betegséget. Ha felforraljuk a bort, ugyanezeket a hatásokat érhetjük el vele, amellett, hogy a nagy hidegben még melenget is.

A megfázásos tünetek a felforralt borral enyhíthetők. Anyagcserezavaroknál, valamint libidócsökkenés esetén is jó szolgálatot tesz. A forralt borhoz fűszereket is szoktak keverni, amelyek szintén jótékonyan hatnak egészségünkre. A forralt borból naponta 3 decilitert lehet meginni, az ennél magasabb mértékű alkoholfogyasztás már nem az egészségünket szolgálja.

Köhögés ellen is jó a forralt bor

A meleg italok többsége hatalmas segítséget jelenthet a megfázásos, köhögéssel járó betegségek esetén. A náthás megbetegedésekor a forralt borban megtalálható szegfűszeg és fahéj különösen jó. Mind a kettő fűszernövény erős vírus- és baktériumölő hatással rendelkezik valamint a gyulladásos eredetű panaszokat is enyhíti.

Lelassult anyagcsere esetén is javasolt a fogyasztása

Az emésztési folyamatokat minden meleg ital megkönnyíti. A fahéjat fogyókúrák idején is sokan alkalmazzák, hiszen serkenti az emésztőnedvek termelését melyet a nyálka- és cseranyagoknak köszönhetünk. A fahéj és a szegfűszeg is a gyomor-béltraktusában fejti ki hatását, így a lelassult anyagcserét is felgyorsítja. Amikor forralt bort készítünk, ilyen esetekben figyeljünk oda, hogy ne használjunk túl sok cukrot, mert az viszont lassítja az anyagcserét

Libidó fokozó a forralt bor

Kevesen tudják, de ilyen hatással is rendelkezik a forralt bor, mivel serkenti a vérkeringést és a benne lévő alkohol pedig oldja a feszültséget. A benne lévő szegfűszeg vágyfokozó. Ha forralt bort fogyasztunk, természetesen mértékkel, akkor biztosak lehetünk, hogy libidónk újra az egekben lesz. Pároknak kifejezetten ajánljuk a borfogyasztást.

Milyen a tökéletes forralt bor?

Készülhet vörös borból és fehér borból forralt bor ki miből szereti. Egyre többször találkozhatunk a különféle vásárokban forralt borral, amelyek viszont nagyon sok cukrot és vizet tartalmaznak. A legjobb megoldás, ha otthon magunknak készítjük el a finom meleg nedűt. Egyik recept szerint 2 dl borhoz 1 dl vizet kell önteni és fel kell tenni főni. Ehhez adunk hozzá egy evőkanál eritritet, egy kis fahéjrudat és pár szemet a szegfűszegből. Van aki a fűszeresebb forralt bort szereti, ezért tehetünk még bele narancs karikát, vagy egyéb fűszereket ízlés szerint. Lassú tűzőn egészen addig főzzük, amíg elég forró nem lesz. Nem kell felforralni. Bögrébe töltve egy kis citromlével ízesítve nagyon finom meleg ital a téli nagy hidegben. Eritrit helyett természetesen használhatunk mézet is. Méz használatakor arra figyeljünk oda, hogy 40 Celsius fok alatt tegyük bele, hogy a méz értékes hatóanyagai se vesszenek kárba.

A forralt bor eredete

Minden tél legvidámabb itala a forralt bor. Számtalan módon elkészíthető kedvelt italunk. A forralt bornak is története van. Egészen a római korig vezethető vissza, hiszen akkor még fűszeres bor néven vált ismertté. A fűszerek hozzáadásával ebben az időben a bor romlását igyekeztek megállítani. Koriandert, kakukkfüvet, narancsvirágot, gyömbért és borsot adtak hozzá.

A bort akkor még nem forralva, hanem hidegen fogyasztották el. Kizárólag hideg napokon melegítették fel. A borról azt tartották, hogy segít elűzni a különböző betegségeket, el is nevezték Hippocras-nak. 1390-ben készült az első recept, amely alapján elkészítették. Fahéj, szegfűszeg, vanília ízesítéssel vagy pézsmával és ámbrával készült. A 18. században orvosok is ajánlották az emésztési zavarokkal küzdőknek. Kúraszerűen fogyasztották. Ezen felül természetesen a bálokon és a nagyobb ünnepségeken is kedvelt italuk volt. Korunk nagy történelmi egyénisége XIV. Lajos is a forralt bor kedvelők közé tartozott.

Forralt bor a világban

A forralt bornak világszerte különféle változatai ismertek. A németeknél nagyon nagy hagyománynak örvend, itt Glühweinnek hívják, az angoloknál mulled weinn, a skandinávoknál glögg, a moldávoknál izvar, míg a franciáknál vin chaud. A brazilok is kedvelik, náluk quentão.

forralt bor világszerte népszerű

Láthatjuk, hogy nagyon sok országban kedvelik a forralt bort, amelynek így számtalan változata terjedt el. Az édesítés és a fűszerezés nagyban különbözik egymástól, attól függően éppen melyik országról beszélünk.

Vanília rúd, ánizs, gyömbér, kardamom, babérlevél és szerecsendió is kerülhet bele. A gyümölcsök és a magvak is sokszor jól megférnek egymással a borban. Higitáshoz sok helyen nem csak vizet, hanem gyümölcsleveket és teákat is felhasználnak. Az angolok előszeretettel adnak a forralt borhoz brandy-t vagy vodkát is.

Érdemes többféle változatát is elkészíteni, hiszen úgy soha nem lehet elunni. Ma már minden fűszer megvásárolható a boltokban így az elkészítési lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a hideg téli napokon kicsit felmelegítsük testünket és lelkünket is. Mivel az egészségre is jó hatással van, így érdemes naponta 3 dl körül elfogyasztani belőle azoknak, akik emésztőrendszeri, szív- vagy érrendszeri problémákkal küzdenek.

Nagyanyáink kalapkúrájához is tökéletes így érdemes megfázások esetén is bátran fogyasztani. Közeledik a téli időszak így biztosak lehetünk abban, hogy nagyon sokszor segítségünkre lesz ez a finom meleg téli ital. Ha rendezvényen látunk forralt bort, akkor mindenképpen kóstoljuk meg, hiszen a hangulatot is feldobja és segít az ellazulásban.

Alkoholtartalma miatt gyerekeknek tilos fogyasztani, de számukra bátran vásároljunk, vagy készítsünk rengeteg forró teát a téli időszakban, illetve a forró csokoládéról se feledkezzünk meg! Minden gyermek kedveli az édes forró italokat, amelyek közül többféle is megtalálható a téli rendezvényeken. A fogyasztásból eredő jótékony hatásokat tehát érdemes kihasználni, de mindezt mértékkel tegyük csak és ha gépjárművet vezetünk, akkor mellőzzük a forralt bor fogyasztását, bármennyire is hívogató az illata.

–PZ–

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Gasztroblog, gasztronómiai magazin, Ital receptek Címke: , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + 17 =