Így lesz finomabb és szebb a süteményed

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

A gyakorlott háziasszonyokkal is gyakran előfordul, hogy sütemény készítése közben elhibáznak valamit. Kérges lesz a piskóta tésztája, túl száraz lesz a pogácsa, megreped a sütemény teteje és hasonlók. Bosszantó hibák, amelyek bizony elkerülhetők, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Lássuk, melyek ezek!

Nem csak finomak, szemet gyönyörködtetőek is lesznek a süteményeid, ha megfogadod a tanácsainkat.

Hasznos sütemény készítési tippek

Sütés előtt

  • Ha az élesztős tészta már megkelt, de nem akarjuk, hogy tovább növekedjen (túl kelt legyen), tegyünk rá nedves papírlapot. Ha valamiért félbe kell hagyni a munkát, a kelt tésztát tegyük a hűtőbe, így a folyamat lassítható.
  • A sütemény felszínét mindig a tojással kell előbb bekenni, és csak utána villával megszurkálni. Ha nem így teszünk, a tojás eltömi a lyukakat, a sütés közben keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és megreped a tészta.
  • Ha a dagasztás végén kevés olajat adjunk a tésztához, akkor simább lesz.
  • Leveles tésztának csak a tetejét kenjük be, mert ha az oldalaira is folyik tojás, a rétegek nem nyílnak szét.
  • A sütőport a lisztbe keverjük be, mert folyadékhoz keverve elveszíti lazító képességét és tömör lesz a tészta.
  • Zsíros tészták sütésénél a tepsit nem kell zsiradékkal kikenni, csak rétesliszttel megszórni.
  • Porhanyósabb lesz az omlós tészta, ha a hozzávalókban előírt vaj vagy margarin negyed részét zsírral helyettesítjük.
  • Ha a sütemény tésztája vajjal készül, először keverjük habosra a vajat, aztán tegyük bele a cukrot és a tojást, a citromlevet pedig csak a keverés végén.
  • Legyen sikeres süteményed!Ha a bejgli tölteléke túl lágy (nedves), akkor kevés darált kekszet adjunk hozzá, ami leköti a felesleges nedvességtartalmat és finom marad a bejgli tésztája. A túl folyós töltelék magában hordozza annak a veszélyét, hogy sütés közben megreped a bejgli! A tölteléket csak akkor kenjük a tésztára, ha már kihűlt!
  • Fánk készítésénél 50 dkg liszt kidolgozásához 4-5 evőkanál konyakot, vagy rumot használjunk, így nem szívja magába a zsiradékot a sütésnél, és később nem esik össze.
  • A ragadós tésztát két lisztezett fólia közé téve tudjuk könnyen sodorni.

Így süsd a sütiket

  • A kelt tésztát, a linzert, a piskótát közepes hőmérsékletű sütőben süssük, a vajas tésztát pedig forró sütőben. A pogácsaféléket (pl.: Marcsi pogácsája) gyorsan kell sütni, hogy ki ne száradjanak.
  • Szebb lesz a süteményed tésztájának teteje, ha sütéskor a sütőbe egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  • A piskótaféléket (pl.: lekváros piskótatekercs) zsírpapírral kibélelt tepsiben süssük, így nem lesz kérge a tésztának. (Amikor elkészült, a papírt húzzuk le róla!)

Sütés után

  • Sokáig friss marad az élesztős tésztából készített süteményed (pl: diós kalács), ha egy előző nap megfőzött krumplit adunk hozzá, amikor összedolgozzuk.
Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Hasonlóan finom ételek, receptek

Posted in Gasztroblog, gasztronómiai magazin, Sütemény receptek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + három =