Elérkezett az őszi disznóölések ideje

Disznótoros finomságokA disznóölésnek hagyományai vannak, hiszen mindenhol másképpen készülnek a disznótoros finomságok. Az igazi házi disznóvágást azonban kevesen ismerik. A régi időkben és még talán most is sok helyen az egész éves hús tartalékot ilyenkor készítik el. Manapság egyre kevesebben élnek a házi disznóölés lehetőségével pedig a bolti termékeknél biztosan sokkal jobb minőségű termékek állíthatók így elő.

Ami viszont egyre elterjedtebb az a kézműves finomságok készítése. Sok vidéki családnál már elérhetők az igazi disznótoros alapanyagok. Régen is és most is az év végi hónapokra időzítik sokan a disznóölést. A késő őszi hónapokban – jellemzően novembertől – indulnak be a háztáji disznóvágások. Az időpont megválasztása nem véletlen, hiszen ilyenkor a legbiztonságosabb a hús feldolgozása. Nyáron minden bizonnyal hamar megromlana a hús a tűző napon.

A disznóvágás menete

A disznóvágás során először kivéreztetik az állatot úgy, hogy a nyaki ütőeret átvágják. Manapság már előbb elkábítják a disznót és csak után szúrják meg. A vért egy nagyobb edényben felfogják és sót adagolnak hozzá, hogy ne tudjon megalvadni. Ebből lesz a finom hagymás vér, amelyet általában már reggelire feltálalnak a háziasszonyok. Másnap a véres hurkában láthatjuk viszont a vért. A disznó szőrét perzselik, majd forró vízzel öntik le és tisztára mossák az állatot.

A szépen megtisztított állat ezután felkerül a bontóasztalra. Először a 4 lábát vágják le, majd a nyakszirttől jobbra és balra is a fülek vonalában haladva bemetszést ejtenek, így választják le a fejet. Az állat hátáról ezután lekerül a szalonna. A gerincet és a bordákat elválasztják egymástól és a farokkal együtt veszik ki. Ebből lesz a finom orjaleves. az oldalast kétfelé bontják, és a belsőségeket eltávolítják. Ezután következhet a háj és a rajta lévő fátyol bontása. Miután az oldalast is kiemelik, az asztalon már csak a szalonna marad.

Nem mindegy, hogyan bontják fel az állatot, mert a disznótoros finomságok akkor sikerülnek a legjobban, ha pontosak a vágások.

A szalonnát többféle módon is lehet tartósítani ez tájegységenként változó. Füstölésre is szoktak félretenni az állatból, leginkább az orjából, az oldalasból és a hosszúpecsenyéből. Természetesen a hurka és kolbász készítése mellett sok bekerül a fagyasztóba is, hogy a legfinomabb rántott hús is elkészülhessen az otthonokban. A férfiak végzik a disznóölést, a perzselést és a töltelékek elkészítését, valamint a hús és a szalonna besózását. A hölgyek a béltisztításban, a hurkakészítésben, az abálásban, a zsír kisütésében és az ilyenkor szokásos ételek (pl: disznótoros leves) előállításában segédkeznek.

Fotó: Pixabay

Hasonló receptek

  • Köröm, füle, farka pörköltKöröm, füle, farka pörkölt Disznótor idején érdemes a sertéskörömből, füléből, farkából egy jó pörköltet csinálni. Semmihez sem hasonlítható íze miatt kedveljük, […]
  • Omlós tepertős pogácsaOmlós tepertős pogácsa Disznótor idején kisütik a zsírszalonnát, kinyomják belőle a zsírt, a visszamaradó töpörtyűvel azonban – mivel nem szeretik - nem tudnak […]
  • Karácsonyi néphagyományok, amelyek közül sok már feledésbe merültKarácsonyi néphagyományok, amelyek közül sok már feledésbe merült Karácsonyi néphagyományok - elfeledett népszokások. Legtöbbjük Jézus születéséhez kapcsolódik: a regölés, betlehem készítés, ünnepi asztal […]
  • Sertéscsülök tormamártássalSertéscsülök tormamártással A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, érdemes megkóstolni az itt bemutatott tejfölös tormamártással is!
  • Böllér reggelijeBöllér reggelije Disznóölések kedvence a böllér reggelije recept. Legtöbb helyen azokat nevezik bölléreknek, akik nem hentesmesterek ugyan, de a […]
Posted in Magazin and tagged , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × öt =