A legjobb tippek bográcsos ételek készítéséhez

Ha az időjárás kegyes hozzánk, semmi akadálya nincs annak, hogy a szabadban élvezhessük a finom bográcsos ételek ízét. Feltéve, ha nem rontjuk el már a tűzrakással, az ételek előkészítésével, vagy az órákig tartó mosogatással a szabadban főzés hangulatát. Hogyan lehet a legkevesebb problémával a legfinomabb bográcsos ételeket elkészíteni? Van hozzá pár ötletünk!

Bográcsozás a szabadban

Paprikás krumpli - bográcsos étel

Először is vegyük mindennek az alapját, a tűzrakást. A nem megfelelően előkészített tűztér esetében az szokott a probléma lenni, hogy a szél széthordja a parazsat, vagy kifújja a lángot az edény alól, így nem lesz egyenletes a főzés hőfoka. Ha egy ásónyomnyi (kb.: 10 – 15 cm) mély gödörbe rakjuk a tüzet, akkor ez a probléma megelőzhető, a láng teteje fog találkozni az edény aljával – természetesen ehhez a bográcsot is így kell felülről „belógatni” – és egyenletes lesz a főzés hőmérséklete. Arra is figyelni kell, hogy legyen elég hely a tüzet táplálni! Az edény és a talaj között ehhez megfelelő távolságot kell hagyni.

[callout align=”right” width=”100%” title=”Bográcsban készült ételek” style=”gray”]
Csirkepörkölt bográcsban[one_half_last]Számtalan ételt készíthetünk bográcsban. Az egyik legkedveltebb receptünk a Csirkepörkölt bográcsban. További népszerű bográcsban készült ételeink a halászlé, a gulyásleves és a Pásztortarhonya.
[/one_half_last]
[/callout]

Ha eltévesztettük a tűzrakásnál a famennyiséget, akkor a tűz intenzitását szabályozhatjuk a azzal, hogy széthúzzuk vagy középre toljuk a fát.

Könnyen elromolhat (odaéghet) az ételünk, ha nem készítjük oda a hozzávalókat a kezünk ügyébe. Különösen igaz ez a vízre! A bográcsban minden gyorsabban fő, ha össze-vissza szaladgálunk vízért, sóért, meg a fűszerekért, akkor könnyen odaéghet a legfinomabb recept alapján készült étel is. Talán a legkellemetlenebb az, amikor odaég a pirospaprika és megkeseríti az egész ételünket. (Meg az életünket is)

Előfordult már, hogy a fortyogó leves (halászlé, stb.) kifutott az edényből? A zsíros lé sisteregve csorgott le a bogrács oldalán, majd szinte levakarhatatlanul és roppant büdösen odaégett? Ez azért van, mert nem gondolkodtunk előre. Az edényt főzéskor maximum kétharmadig töltsük meg, így elkerülhető, hogy forráskor kifusson.

Apropó bogrács tisztítás! A bográcsot főzés után minél előbb meg kell tisztítani, mert a rászáradt ételt, a ráégett kormot később már csak dupla munkával lehet eltávolítani. Ha nincs nálunk mosogatószer – például egy erdei kirándulás alkalmával – akkor a kihűlt fahamuval és vízzel fényesre suvickolhatjuk az edényünket. Olyan tiszta lesz, hogy a legközelebbi bográcsos étel elkészítése előtt már csak tiszta vízzel kell elöblíteni!

Recept kategória: Magazin és recept címke: .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × egy =