Kovászos uborka eltevése

Kovászos uborka - koviubiNem tudom ki hogy van vele, de nekem a kedvenc savanyúságom a nyári melegben a kovászos uborka. Jól lehűtve fogyasztjuk, hogy valóban hűsítően hasson. De mi lenne, ha pár napnál tovább is tudnánk tárolni minőségromlás nélkül? Erre is van megoldás, megmutatjuk mi hogy csináljuk, hogy tovább eltartható legyen a finom savanyúság!

A kapor, bors, cukor só és babérlevél mellé tesszük az uborkát, ráöntjük a vizet és rátesszük a kenyeret. Pár nap pihenés és kész. Ezután a recept szerint tartósítjuk.

Hogy tökéletesen roppanós, megfelelően savanyú lesz-e, az attól is függ, hogy mennyire tartod be a recept utasításait.

Kovászos uborka recept

Hozzávalók

  • 3 kg kovászolni való uborka,
  • 1 csokor kapor,
  • 2-3 babérlevél,
  • 1 teáskanál szemes bors,
  • 3 evőkanál só,
  • 5 evőkanál cukor,
  • 1 vékony szelet kenyér,
  • 1 mokkáskanál szalicil,
  • 1 mokkáskanál borkősav.

Kovászos uborka tartósítása

  1. Az alaposan megmosott uborka végeit levágjuk, majd a héjukat hosszanti irányba bevagdossuk, ahogy a fenti képen látható. (Sokan csak az egyik végét vágják le az uborkáknak. Hiba! Ahhoz, hogy a folyadék jól átjárja, mindkét végét le kell vágni!)
  2. Egy 5 l-es befőttesüveg aljára kaprot, borsot, sót, babérlevelet, cukrot teszünk, és beleállítjuk az uborkákat.
  3. Az uborkák közé is teszünk kaprot.
  4. Az üveget langyos vízzel teleöntjük, és a tetejére tiszta gézbe csavart kenyérszeletet teszünk.
  5. Celofánnal lekötjük, és 5 napig napon érleljük.
  6. Kivesszük a kenyérszeletet, a tetejére borkősavat, és szalicilt szórunk, majd légmentesen lekötjük.

Kovászos uborka

Mi így tartósítjuk a nyári meleg leghűsítőbb savanyúságát, a kovászos uborkát! Tartósítószer nélkül a hűtőben tárolva is eláll egy-két napig, de ha megfigyelted ilyenkor napról napra kevésbé ízletes, mint frissen.

Ahogy az üvegben látod, az alján állítva vannak az uborkák. Ezt úgy tudod megoldani, hogy az üveget kicsit megdöntöd, amikor elkezded feltölteni.

 

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Kovászos uborka (koviubi) eltevése
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek

  • Fokhagymás uborkaleves receptjeFokhagymás uborkaleves receptje Nyári levesnek, hidegen ajánljuk a fokhagymás uborkalevest, de ízlés szerint akár forrón is fogyasztható. A rekkenő hőségben biztosan […]
  • Vizes uborkaVizes uborka Uborka, kapor és só, ez a vizes uborka egyik titka. A másik, hogy miután az üvegbe beletettük az összetevőket, nem kötjük le azonnal, csak […]
  • Almapaprika télireAlmapaprika télire Így készül az almapaprika télire: az ecetes savanyúság tetejére apró uborkákat tettünk, hogy a paprika ne emelkedjen ki a léből. Hogy […]
  • CsemegeuborkaCsemegeuborka Eltesszük a csemegeuborka összetevőket - uborka, kapor, torma, babérlevél és mustármag - a befőttesüvegbe, majd ráöntjük a kifőzött, […]
  • Gazpacho – paradicsomos spanyol levesGazpacho – paradicsomos spanyol leves Hidegen fogyasztandó leves a gazpacho. A paradicsomot, paprikát és a kovászos uborkát és a többi összetevőt összeturmixoljuk, majd […]
Posted in Befőzés receptek and tagged , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 − egy =