Kovászos uborka eltevése

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Kovászos uborka - koviubiNem tudom ki hogy van vele, de nekem a kedvenc savanyúságom a nyári melegben a kovászos uborka. Jól lehűtve fogyasztjuk, hogy valóban hűsítően hasson. De mi lenne, ha pár napnál tovább is tudnánk tárolni minőségromlás nélkül? Erre is van megoldás, megmutatjuk mi hogy csináljuk, hogy tovább eltartható legyen a finom savanyúság!

A kapor, bors, cukor só és babérlevél mellé tesszük az uborkát, ráöntjük a vizet és rátesszük a kenyeret. Pár nap pihenés és kész. Ezután a recept szerint tartósítjuk.

Hogy tökéletesen roppanós, megfelelően savanyú lesz-e, az attól is függ, hogy mennyire tartod be a recept utasításait.

Kovászos uborka recept

Hozzávalók

  • 3 kg kovászolni való uborka,
  • 1 csokor kapor,
  • 2-3 babérlevél,
  • 1 teáskanál szemes bors,
  • 3 evőkanál só,
  • 5 evőkanál cukor,
  • 1 vékony szelet kenyér,
  • 1 mokkáskanál szalicil,
  • 1 mokkáskanál borkősav.

Kovászos uborka tartósítása

  1. Az alaposan megmosott uborka végeit levágjuk, majd a héjukat hosszanti irányba bevagdossuk, ahogy a fenti képen látható. (Sokan csak az egyik végét vágják le az uborkáknak. Hiba! Ahhoz, hogy a folyadék jól átjárja, mindkét végét le kell vágni!)
  2. Egy 5 l-es befőttesüveg aljára kaprot, borsot, sót, babérlevelet, cukrot teszünk, és beleállítjuk az uborkákat.
  3. Az uborkák közé is teszünk kaprot.
  4. Az üveget langyos vízzel teleöntjük, és a tetejére tiszta gézbe csavart kenyérszeletet teszünk.
  5. Celofánnal lekötjük, és 5 napig napon érleljük.
  6. Kivesszük a kenyérszeletet, a tetejére borkősavat, és szalicilt szórunk, majd légmentesen lekötjük.

Kovászos uborka

Mi így tartósítjuk a nyári meleg leghűsítőbb savanyúságát, a kovászos uborkát! Tartósítószer nélkül a hűtőben tárolva is eláll egy-két napig, de ha megfigyelted ilyenkor napról napra kevésbé ízletes, mint frissen.

Ahogy az üvegben látod, az alján állítva vannak az uborkák. Ezt úgy tudod megoldani, hogy az üveget kicsit megdöntöd, amikor elkezded feltölteni.

 

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Kovászos uborka (koviubi) eltevése
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Befőzés receptek Címke: , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 8 =