Házi ketchup receptje

A boltok polcai roskadoznak a jobbnál jobb ketchupokkal, mégis azt mondjuk, megéri a ketchupot házilag, a saját szánk íze szerint elkészíteni. A mi receptünkkel készített ketchup nagyjából egy hónapig tartható el sötét, hűvös helyen.

Szendvicsekhez, húsokhoz, pizzákhoz, makarónihoz, olaszos tésztákhoz, sült burgonyához, vagy akár parizeres kenyérhez is:

Házi ketchup receptje

Hozzávalókketchup házi

  • 1,5 kg paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 narancs (leve),
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 4 evőkanál borecet,
  • 3 szegfűszeg,
  • csemege pirospaprika, őrölt bors, mustármag, só, olaj

A ketchup elkészítése odahaza

  1. Megtisztítjuk az alapanyagokat, majd a paradicsomot kockákra, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  2. A kockázott paradicsomot a hagymákkal együtt, gyakran kevergetve 20 percig kis lángon főzzük.
  3. A kifacsart narancs levét, a cukrot, az ecetet, a szegfűszeget és a fűszerekből egy csipetnyit összekeverünk.
  4. A keveréket a paradicsomhoz adjuk, és még 2 óráig fedő nélkül összefőzzük.
  5. Amikor már minden víz elpárolgott, tegyünk fedőt a lábasra.
  6. A kész masszát szitán áttörjük.
  7. Tiszta üvegekbe töltjük, vékony rétegben olajat öntünk rá, lezárjuk, és kihűtjük.
  8. Fogyasztás előtt hűvös, sötét helyen legalább három napig állni hagyjuk.

Aki az erőset szereti, használhat csemege paprika helyett erős paprikát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

19 − 4 =